BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Circulaire sloop IJsselhallen van start

Eerste zichtbare stap naar Nieuwe Veemarkt

Zwolle – Op donderdag 8 februari gaf wethouder Gerdien Rots het startsein voor de circulaire sloop van de IJsselhallen in Zwolle. Het kunstwerk ‘Dansende Stoel’ bij de ingang van het voormalige evenemententerrein is bij de gelegenheid op symbolische wijze weggehaald. Op dit terrein verrijst de komende jaren stadsbuurt Nieuwe Veemarkt met ongeveer 750 woningen in een parkachtige omgeving met bomen en watergang. De actuele planning is dat de sloop tot en met september 2024 duurt.

“Deze plek draagt herinneringen van generaties Zwollenaren in zich. Herinneringen die we met trots en zorgvuldigheid willen laten voortleven in de Nieuwe Veemarkt. Daarom ben ik blij dat de oude Bogenhal blijft staan. En dat we de Bogenhal samen met de stad gaan ontwikkelen tot een hotspot voor de Nieuwe Veemarkt én voor Zwolle. Hier gaan mensen ontmoeten, werken en ondernemen waarvoor circulaire economie de basis is. De circulaire sloop van de moderne hallen is de eerste zichtbare stap naar de Nieuwe Veemarkt”, aldus wethouder Gerdien Rots.

Circulair slopen

Gerdien Rots wenst bij de gelegenheid Hans Scheffer en zijn team veel succes toe met de werkzaamheden en overhandigt aan hem de sleutel van de IJsselhallen symbolisch. “Het is voor ons een voorrecht dat wij dit mooie werk op deze bijzondere plek voor de stad Zwolle en de regio te mogen doen. Tot april zijn we bezig met het strippen en demonteren van de binnenkant van de hallen. Daarna zal ons werk meer zichtbaar zijn als we de gedemonteerde materialen op het terrein verzamelen en deze daarna wegvoeren. Samen met de gemeente doen we ons best om hinder en overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken”, aldus Hans Scheffer, algemeen directeur bij Scheffer Groep.

Dansende Stoel komt terug

Het kunstwerk ‘Dansende Stoel’ is van kunstenaar Bas Maters. Deze stoel is groot en valt op door zijn geknikte poten, waardoor het lijkt alsof hij aan het dansen is. Sinds 1994 heeft deze stoel bezoekers van de IJsselhallen vriendelijk de weg gewezen met zijn uitnodigende houding. De stoel is op 8 februari weggehaald maar hij keert terug op de Nieuwe Veemarkt als ontmoetingspunt voor bewoners en bezoekers. Op de plek waar mensen samen genieten van de parkachtige buitenruimte met bomen en water. Zo blijft Dansende Stoel een symbool van gastvrijheid en vreugde.

Vervolg

Naast de circulaire sloop voert de gemeente Zwolle een archeologisch onderzoek uit en moeten de NUTS-partijen werkzaamheden uitvoeren. Voor het ontwikkelen van het IJsselhallenterrein bereidt Zwolle dit jaar de wijziging van het Omgevingsplan voor. Als de sloop klaar is wordt de locatie verder klaar gemaakt voor het bouwen van woningen. Ook worden de plannen voor de eerste bouwkavels dit jaar opgesteld. Vervolgens vindt de selectieronde plaats van de partijen die de eerste kavels gaan ontwikkelen. De planning hiervan wordt later dit jaar definitief. De bouw van de eerste woningen begint naar verwachting begin 2026.

Gerelateerde artikelen

Back to top button