BinnenstadLifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brute schutting moet kroegbezoekers van elkaar scheiden in Voorstraat

Update: Vrijdagochtend rond kwart voor elf heeft Bob Kooistra, de eigenaar van Bruut, de schutting weer laten verwijderen. Volgens Kooistra was er sprake van miscommunicatie tussen politie, gemeente en hem over de te plaatsen afscheiding. Het werd gisteren pas duidelijk dat de scheiding tussen beide kroegen doorzichtig en verrijdbaar moet zijn. Kooistra heeft zowel de gemeente als politie verzocht zorg te dragen voor voldoende toezicht in de Voorstraat. Dit om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen met het Straatfestival voor de boeg.

Zwolle – Tot zijn grote schrik ontdekte kroegbaas Wesley Robben in de nacht van woensdag op donderdag dat er een enorme schutting naast zijn café is geplaatst. De schutting staat in de Voorstraat tussen zijn café Robbedoes en Bruut. De eigenaar van Bruut, Bob Kooistra, liet een schutting neerzetten om de bezoekers van beide kroegen van elkaar te scheiden.

“Tot mijn grote verbazing zag ik dat er zonder enig overleg een schutting was geplaatst,” zegt Robben. “Ik ben hier totaal niet te spreken over. Dit vanwege de veiligheid van mijn zaak en mijn klanten.” Door de schutting van buurman Kooistra heeft Robben geen zicht meer op de Voorstraat. Hierdoor kan hij niet zien wat er in de straat gebeurd. Ook de politie en handhavers die tijdens stapavonden in de straat surveilleren hebben vanuit de straat geen zicht meer op café Robbedoes.

De politie maakt gebruik van cameratoezicht in de Voorstraat. Ook deze camera wordt nu het zicht ontnomen op de voordeur van Robbedoes.

tekst gaat verder onder de foto

De schutting tussen beide kroegen ontneemt het zicht op de Voorstraat.

“Buiten het probleem van de veiligheid van mijn bezoekers heb je ook nog eens te maken met de welstandsnota van de gemeente. Het ding voldoet er sowieso niet aan. Volgens mij heb je er zelfs een bouwvergunning voor nodig. Die heeft hij (red: Kooistra) ook niet aangevraagd,” aldus Robben.

Het bouwwerk zit verankerd aan de buitenmuur en er is een paal in de straat geslagen. Het is opmerkelijk omdat vrijdag tijdens het Straatfestival de gehele Voorstraat vrij moet zijn van hindernissen en objecten. Alle kroegen moeten dan onder meer hun terrasmeubilair tijdelijk elders onderbrengen.

Donderdagmiddag nemen de gemeente Zwolle en de politie een kijkje in de Voorstraat. Voor het Straatfestival vindt er altijd een veiligheidsschouw plaats. Er zal dan waarschijnlijk ook aandacht worden geschonken aan de schutting tussen de twee kroegen.

Kooistra is het niet eens met de opvatting van zijn buurman. Hij vindt dat het door de schutting juist veiliger zal worden. “Het geeft een gespleten effect wat voor een beter overzicht zorgt en een hogere veiligheid met betrekking tot crowd control,” zegt Kooistra.

Volgens Kooistra is de schutting geplaatst op advies van de politie. “We hebben wat gedoe gehad tussen bezoekers van beide kroegen. De politie adviseerde me om een afscheiding te plaatsen. Dat heb ik nu gedaan,” verklaart Kooistra. “Als ze bij de schouw vanmiddag zeggen dat het weg moet dan doe ik dat. Misschien moet ik er toch nog even een keer naar kijken of er iets te bedenken is met een mobiele afscheiding.”

De schutting zit stevig aan de buitenmuur van café Bruut verankerd.
Ook is er een paal in de Voorstraat geslagen om de schutting muurvast te zetten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button