112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bommen uit Tweede Wereldoorlog in Zwolse uiterwaard onschadelijk gemaakt

Vanmiddag zijn in de uiterwaard aan de Zwolse kant van de IJssel twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog succesvol gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het onschadelijk maken van de bommen heeft geen noemenswaardige overlast gegeven voor de omgeving. De NS besloot om vanaf 13.15 uur het treinverkeer stil te leggen tot na het exploderen van de bommen.

De bommen die maandagmiddag omstreeks 14.00 uur onschadelijk zijn gemaakt betreffen een zogenoemde 500 ponder en een 1.000 ponder. De Hanzeboog (de rode brug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem) is rondom de beide gecontroleerde ontploffingen circa twintig minuten afgesloten geweest voor fietsers.

Veiligheidszone

Sinds 8.00 uur vanochtend zijn de Explosieven OpruimingsDienst en andere betrokkenen actief geweest in en rondom de veiligheidszone die ingesteld was voor deze operatie.

Werkzaamheden

Al eerder zijn bommen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied gevonden en onschadelijk gemaakt. Bruggen waren gedurende de oorlog herhaaldelijk doelwit van bombardementen. De niet-ontplofte explosieven komen meestal weer aan de oppervlakte bij werkzaamheden, en worden dan deskundig geruimd. In dit gebied worden voor het project Ruimte voor de Rivier (zie www.wgs.nl/ruimte-water/) geulen gegraven.

Ruimingsplan

Naast de twee explosieven die maandagmiddag onschadelijk worden gemaakt, zijn de afgelopen periode in de buurt nog vijf andere bommen ontdekt. Daarvoor is ook een ruimingsplan opgesteld. De verwachting is dat die explosieven – die overigens nu geen acuut gevaar vormen – over een aantal weken geruimd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button