Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Boekenclub bij Engelse The Book Café Koggelaan

Aandacht voor Oegandese klimaatactiviste

Zwolle – Donderdagavond 23 juni sprak een gemeleerd gezelschap in The Book Café aan de Koggelaan in Zwolle over het boek ‘A bigger picture’ (Een breder beeld) van Vanessa Nakate. Zij beschrijft hoe zij er toe is gekomen om actie te ondernemen voor het klimaat, en wat de problemen zijn in Oeganda. Ze reist de wereld ervoor over, maar biedt ook bijvoorbeeld pakketten aan scholen met zonnepanelen en led-lampen en dergelijke.

Te gast was onder andere GroenLinks-raadslid Miriam Ntumba, die afkomstig is uit Kongo. Zij voelt zich geïnspireerd door haar tante, die minister is van milieu in dat land. De situatie in Kongo is vergelijkbaar met die van buurland Oeganda. Klimaatproblemen aanpakken daar is lastig omdat de politieke situatie niet stabiel is. Kongo is een land dat rijk is aan grondstoffen, bijvoorbeeld kobalt, dat gebruikt wordt voor mobiele telefoons. De bevolking ziet echter weinig terug van de opbrengsten hiervan.

Miriam liet wat foto’s zien van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Dat zijn bijvoorbeeld overstromingen, sink-holes en plastic soup.

Kinderen

De oudere generatie onder de aanwezigen verontschuldigde zich ervoor dat er sinds de jaren ’70 te weinig is gedaan voor het klimaat. De wat jongere generatie worstelt er vooral mee vanaf welke leeftijd zij haar kinderen met dit probleem kan opzadelen. De jongste generatie, waaronder wat milieukunde studenten, kijkt vooral naar de positieve zaken die nu gebeuren ten aanzien van het klimaat. Er is bij hun opleiding ook internationale uitwisseling.

Een paar leuke feitjes die boven tafel kwamen: Het meest vervuilende product zijn airco’s, en een plantaardig dieet staat in de top drie van de beste oplossingen. Het slechtste wat men kan doen is denken ‘ik kan er toch niets aan doen’.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button