Zwolle – Berkum speelt zaterdag thuis tegen HZVV, een ploeg die een aantal moeizame
weken in de Hoofdklasse B achter de rug heeft maar na de inhaalwedstrijd van
afgelopen dinsdag nét op tijd wakker lijkt te zijn geschud.

“HZVV heeft veel snelheid en beweging in de ploeg, vooral voorin en daar hebben wij
het nog wel eens moeilijk mee,” weet Berkum-middenvelder Björn Bakker. “Voor
beide ploegen is het een belangrijke wedstrijd, maar het zal voor ons lastig worden.”
HZVV deed het vorig kalenderjaar prima mee: de ploeg van trainer Rick Mulder stond
bij het ingaan van de winterstop op een mooie zevende plek. Daarna sloeg het verval
echter toe. De Drenten hervatten de competitie met drie thuisduels en die gingen alle
drie verloren. Tegen Eemdijk werd het 1-2, AZSV ging er met een 1-3 zege vandoor
en Urk was met 1-2 te sterk. Daarbij moet wél worden aangetekend dat alle drie de
tegenstanders in de top-vijf van de ranglijst zijn te vinden én dat HZVV geen loon
naar werken kreeg, want zo slecht speelde de formatie van trainer Mulder zeker niet.

Blessuretijd

Afgelopen dinsdag leek HZVV in het inhaalduel bij DETO opnieuw onderuit te gaan,
maar dat pakte nu toch anders uit. Vóór rust vielen er geen doelpunten, maar al snel
na de hervatting kwam HZVV op 0-1 door de rappe Kelly João, die ook tegen
koploper Urk al had gescoord. Een kwartier voor tijd kwam DETO echter terug tot 1-1
en toen het enkele minuten voor het slot 2-1 werd leek het lot van de Drenten
opnieuw bezegeld. Diep in blessuretijd bracht Walter Dias N’zasi de stand uit een
corner echter op 2-2, waarmee hij HZVV het eerste punt in dit kalenderjaar bezorgde.
Ook Berkum had dinsdag een inhaalduel zullen spelen maar de wedstrijd bij
Buitenpost werd, voor de zoveelste keer dit seizoen, afgelast. In de weken daarvóór
deden de Zwollenaren het goed met thuiszeges tegen ONS Sneek (6-0) en SDC
Putten (1-0), maar afgelopen zaterdag ging het een stuk minder bij De Dijk. Daar
kwam de ploeg van trainer Arno Hoekstra niet verder dan een 0-0 remise. Vóór rust
kreeg Berkum wel wat kansen maar in het tweede bedrijf ontbrak het aan stootkracht
en was de wedstrijd als kijkspel vaak beneden de maat.

Niet klagen

Berkum heeft eerder dit seizoen al vast kunnen stellen dat HZVV over een goede
ploeg beschikt. In oktober speelden de Zwollenaren in Hoogeveen met 1-1 gelijk en
de bezoekers mochten toen niet klagen over dat resultaat. Berkum kroop daar enkele
keren door het oog van de naald toen een bal op de paal van het Zwolse doel vloog.
Een minuut of 20 voor het slot werd het toch 1-0 door, wie anders, Kelly João. Nog
geen 10 minuten later kwam Berkum echter, met het nodige fortuin, langszij door
Chris van der Meulen, die forse fouten in de Hoogeveense verdediging afstrafte.
HZVV staat inmiddels op een 12 e plaats in de Hoofdklasse B, één plek onder Berkum
dat slechts één puntje meer heeft. Voor beide ploegen is winst dus essentieel om uit
de onderste regionen van de ranglijst te ontsnappen. De wedstrijd Berkum-HZVV
staat zaterdag onder leiding van scheidsrechter Robin Brinkman uit Drachten, die op
het Zwolse Sportpark De Vegtlust om 14.45 uur af zal laten trappen.