KabelkrantNieuws uit ZwolleSport

Berkum strijdend omver bij kampioen Urk

Zwolle – Een prima spelend Berkum heeft met 2-1 het onderspit gedolven bij Urk, dat daarmee kampioen werd in de Hoofdklasse B. De Zwollenaren hadden lange tijd het betere spel maar bezweken na hun voorsprong onder de druk van de thuisclub, die met enige mazzel een kwartier voor het slot de winnende treffer maakten.

“We waren lange tijd beter, maar nadat we met 0-1 voor kwamen gingen we achteruit lopen,” constateerde Berkum-trainer Arno Hoekstra. Urk-coach Gert Jan Karsten zag dat zijn ploeg het lang moeilijk had. “In de eerste helft waren we erg zenuwachtig en slecht. Eigenlijk was ik blij met de tegengoal, want toen schrokken we wakker.”

Finesse ontbrak

Urk trok, traditiegetrouw, direct fel van leer maar de finesse ontbrak. Na een minuut of 20 kwam een steeds vaardiger combinerend Berkum er een stuk beter in. Na een fraaie solo van Alex van Hoesel en een voorzet van Julian de Ruiter kwam Martijn Brakke voor het Urker doel nét tekort en de Zwolse spits zag latere pogingen onschadelijk gemaakt worden door keeper Richard Strijker.

Direct na de hervatting bleek een flinke kans voor het Berkum-doel niet besteed aan Riekelt Nentjes en de thuisclub kwam direct daarna goed weg toen een inzet van De Ruiter via de paal naast het Urker doel ketste. In de 53 e minuut kwamen de Zwollenaren alsnog op voorsprong. Björn Bakker leverde goed voorbereidend werk en speelde Brakke aan, die uiterst bekeken de 0-1 achter doelman Strijker werkte.

Massaal offensief

Dat bleek, niet onverwacht, het sein voor een massaal offensief van de thuisclub. In de 55 e minuut kon Berkum-doelman Huib Veurink een schot van Riekelt Nentjes nog nét over tikken en even later haalde de Zwolse sluitpost een inzet van Jelle de Boer knap uit de benedenhoek. In de 66 e minuut kwam Hessel Snoek echter op rechts in balbezit en zijn diagonale schot verdween onhoudbaar in het Berkum-doel: 1-1.

Berkum slaagde er vervolgens niet meer in zich onder de druk uit te spelen en een kwartier voor het slot bezweken de bezoekers, al had Urk daarbij het nodige geluk. Jelle de Boer kwam op rechts in balbezit en zijn inzet werd door Berkum-verdediger Dennis Horstman onfortuinlijk van richting veranderd. Dat zette keeper Veurink totaal op het verkeerde been waarna de bal in het Zwolse doel vloog: 2-1.

In de slotfase was Berkum niet meer in staat om Urk nog te verrassen maar de Zwollenaren, die zich eerder deze week veilig speelden, kijken terug op een wedstrijd waarin ze meer dan gelijkwaardig waren aan de thuisclub. Urk zag tot zijn grote genoegen, en dat van het bijna uitzinnige thuispubliek, dat de concurrentie punten morste waardoor de ploeg van trainer Karsten, één ronde voor het competitieslot, de kampioensvlag kon hijsen. Dat is absoluut een prestatie van formaat voor het, zoals altijd, voor elke centimeter knokkende team.

Gerelateerde artikelen

Back to top button