Nieuws uit ZwolleSport

Berkum speelt gelijk bij Ajax

Zwolle – Berkum 1 heeft een verdienstelijk punt gepakt door bij de Ajax-amateurs met 2-2 gelijk te spelen, waarbij de Zwollenaren vooral vóór rust prima voor de dag kwamen. In de tweede helft werd de druk van de thuisclub gaandeweg groter, maar de Berkum-defensie bleef goed overeind in het laatste duel vóór de winterstop.

“In de eerste helft voetbalden we heel goed. Daarna werd het wat rommeliger, dus ik ben wel tevreden met een gelijkspel,” vond Berkum-trainer Arno Hoekstra.

Verre ingooi

Berkum liet zien niet benauwd naar Amsterdam te zijn gekomen en was in de openingsfase vooral op de helft van de thuisclub te vinden. De eerste slag was echter voor Ajax en die goal viel zo’n beetje uit het niets. Bij een verre ingooi van Serghino Sanches, een wapen dat Amsterdammers de hele wedstrijd hanteerden, kreeg Kaj de Jong de gelegenheid om uit te halen. Hij bedacht zich geen moment en zo stond het al snel 1-0 voor de thuisclub.

Berkum liet zich daardoor niet van de wijs brengen en kwam met vaak uitstekend combinatiespel steeds beter in de wedstrijd. Dat zorgde in de 20e minuut nog niet voor succes toen Martijn Brakke uit een corner nét tekort kwam, maar even later was het wél raak. Na een nieuwe hoekschop werd de bal in eerste instantie afgeslagen, waardoor Chris van der Meulen in balbezit kwam. De Berkum-routinier haalde verwoestend uit voor de verdiende gelijkmaker: 1-1. In de 38e minuut kwamen de Zwollenaren zelfs op voorsprong, al kwam daar hulp van Ajax-kant bij kijken. Tristan Buis speelde hopeloos terug op zijn defensie en zag tot zijn verbijstering dat Brakke de bal onderschepte en vervolgens doelman Ruben Zandwijken met een fraaie lob in de luren legde: 1-2. De Zwolse pret duurde echter slechts twee minuten. De snelle en balvaardige flankspeler Keina Yamaguchi zette van links voor en wéér stond Kaj de Jong op de goede plek, nu om voor 2-2 te zorgen.

Geen penalty

Direct na rust kreeg Berkum een flinke kans, maar de inzet van Ivar Nijboer belandde nét naast het Ajax-doel. De thuisclub gilde direct daarna om een penalty vanwege hands in het Zwolse strafschopgebied, maar de arbitrage wilde daar niets van weten. Een minuut of 20 voor het slot werd Björn Bakker binnen de lijnen voor het Amsterdamse doel onderuit gehaald, maar ook toen werd er geen penalty toegekend.

De druk op het Berkum-doel nam steeds verder toe, maar de Zwolse defensie gaf onder leiding van de sterk spelende Marc van der Meulen geen krimp, al was het enkele keren kantje boord. Aan de andere kant kwam Ajax nog goed weg toen Brakke, na goed voorbereidend werk van Frank van der Burg en Mike van Ekeren, in de voorlaatste minuut nét over knalde waardoor het bij 2-2 bleef.

Berkum blijft door die remise op de 12e plek staan in de 4e Divisie B, maar kan gezien het vertoonde spel met meer vertrouwen de winterstop in. In de tweede helft van dit seizoen zullen de Zwollenaren dat wél moeten omzetten in resultaten.

Ajax-Berkum, 10 december 2022 Eindstand: 2-2 (0-0)

Scheidsrechter: Maurick van Dijk
Doelpunten: 10. Kaj de Jong (1-0), 22. Chris van der Meulen (1-1), 38. Martijn Brakke (1-2), 40. Kaj de Jong (2-2)
Gele/rode kaarten: geen
Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Frank van der Burg, Alex van Hoesel, Boaz Rahajaan, Marc van der Meulen, Mike van Ekeren, Bas van Wijnen (84. Giorney Rojer), Ivar Nijboer (68. Björn Bakker), Chris van der Meulen, Martijn Brakke
Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Stany Dankerlui, Xamm Flemming, Roy Deken, Serghino Sanches, Glenn van Zoolingen, Luuk Slegt (66. Guiliano With), Timo van Roemburg (90+1. Carlos Opoku), Kaj de Jong, Tristan Buis (78. Jemaro Breinburg), Keina Yamaguchi

Gerelateerde artikelen

Back to top button