Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Basisschoolmeisjes denken mee over slimme oplossing voor Zwolle

Zwolle – Ontwerp je droomschoolplein dat slim gebruikmaakt van klimaatverandering. Voor deze uitdaging staan vrijdag 16 februari a.s. een groep meisjes van een aantal Zwolse basisscholen tijdens de Smart City Challenge for Girls. De challenge is een initiatief van Eurofiber en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Zwolle is gastgemeente.

De meisjes uit groep 7 en 8 van Zwolse de basisscholen, waaronder De Sprankel en De Vlieger, worden uitgedaagd hun droomschoolplein te ontwerpen dat slim gebruikt maakt van klimaatverandering. De meisjes leren gebruik te maken van digitale technologie om hun ideale schoolplein in te richten. Begeleid door vrouwelijke techniekstudenten doorlopen de meisjes in kleine groepjes een speciaal stappenplan; van mindmappen en concretiseren van ideeën tot het geven van een pitch voor een deskundige jury.

Enthousiasme voor technologie

De Smart City Challenge for Girls heeft tot doel om meisjes enthousiast te krijgen over technologie in een samenleving die steeds verder digitaliseert. Vorig jaar deed Zwolle ook al mee met de challenge, met als thema ‘hoe krijg je met slimme technologie meer mensen op de fiets?

Smart Zwolle

Er is nog voldoende ruimte voor vernieuwende technologische ideeën op het gebied van slimme steden. Zwolle zet daar zelf ook op in met Smart Zwolle. Dit programma heeft tot doel de stad nog beter laten functioneren dankzij data en slimme technologie. Denk bijvoorbeeld aan het delen en​​ toepassen van (informatie) technologie en het duurzaam oplossen van vraagstukken rond vervoer, gezondheid en veiligheid. De Smart City Girls Challenge past in de lijn om de denkkracht van de stad te benutten. De basisschoolmeisjes zijn daarom speciaal uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van hun eigen stad Zwolle.

Programma

Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan de meisjes aan de slag met de ‘Smart City Challenge’. Zij krijgen hierbij begeleiding van vrouwelijke studenten en adviseurs van VHTO en Eurofiber.

Om 15.00 uur pitchen de meisjes hun ideeën die worden beoordeeld door de jury. De prijs voor het slimste, digitale ontwerp wordt om 16.00 uur door gemeentesecretaris Ingrid Geveke en directeur infrastructuur Eurofiber Arian de Korte, aan het winnende team uitgereikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button