Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Bas Mesters nieuw hoofd HBO Journalistiek opleiding Windesheim

Met ingang van 15 november zal Bas Mesters de hbo-opleiding Journalistiek van Windesheim in Zwolle gaan aansturen. Mesters is momenteel directeur van het Expertisecentrum Journalistiek, dat is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, een deeltijdfunctie die hij voortzet. Daarnaast was hij de afgelopen twee jaar buitenlandredacteur bij NOS en eindredacteur bij NRC Handelsblad. Met Bas Mesters haalt Windesheim een vernieuwende en verbindende manager binnen, met een groot netwerk in de verschillende velden van journalistiek en met twintig jaar ervaring in het vakgebied.

Onderzoekende, ondernemende en technisch perfect geschoolde topjournalisten

Mesters ziet uit naar zijn nieuwe functie bij Windesheim. Naar zijn mening heeft de opleiding Journalistiek van Windesheim zichzelf de afgelopen jaren heruitgevonden en grondig gemoderniseerd. “Ik wil die nieuwe kracht aan de buitenwereld tonen en de krachten van buiten verder naar binnen halen. Met maar een doel: alles in het werk stellen om jongeren die nu voor dit mooie vak kiezen ook de gelegenheid te bieden zich te ontwikkelen tot die onderzoekende, ondernemende en technisch perfect geschoolde topjournalisten die een samenleving altijd nodig zal hebben.”

Jonge mensen die nu beslissen om journalistiek te gaan studeren, doen dat hoogstwaarschijnlijk uit passie en wetend dat zij een risico nemen, meent Bas Mesters. Zij weten immers dat vaste banen niet voor het oprapen liggen. Die motivatie voor het vak bij jongeren herkent hij en spreekt hem aan: “Wie dit risico durft te nemen, verdient het om aan een opleiding te studeren die zich tot het uiterste inspant om studenten te scholen tot topjournalisten. Tot nieuwsgierige en maatschappelijk betrokken informatiemakelaars die ook als freelancer succesvol weten te opereren. Kortom tot creatieve en technisch goed onderlegde verslaggevers of redacteuren die via sociale media de dialoog met het publiek durven aan te gaan, en die goed weten in te schatten wat maatschappelijk relevant en nieuwswaardig is.”

Naar volgend niveau tillen

Directeur Erik Dannenberg van het domein Business, Media en Recht is verheugd over de benoeming: “ Bas Mesters heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in alle facetten van het journalistieke vak. Met zijn ervaring en grote netwerk brengt hij veel kennis en contacten binnen. Hij is een verbindend manager met een focus op vernieuwing van journalistieke vormen en mogelijkheden. We verwachten dat hij de opleiding, in lijn met onze ambities, naar een volgend niveau kan tillen en dat hij de opleiding aangehaakt houdt in een nationaal en internationaal netwerk van journalistieke organisaties.”

Volkskrant, NRC Handelsblad en NOS

Bas Mesters startte zijn loopbaan als correspondent en algemeen verslaggever bij de Volkskrant. Van 2002 tot 2012 was hij correspondent voor NRC Handelsblad en NOS in Rome. Daarvoor werkte Mesters als stafmedewerker van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid van de Regering. Hij droeg daar bij aan onderzoek en beleidsadvies op het vlak van innovatiepolitiek gericht op bedrijven en universiteiten. Bas Mesters was ook initiatiefnemer en coördinator van One11.nl. Dit experimentele journalistieke project, waaraan meer dan honderd correspondenten en journalisten vrijwillig een bijdrage leverden, illustreert maatschappelijke problemen door de ogen van pioniers die betekenisvolle veranderingen nastreven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button