Nieuws uit KampenNieuws uit ZwartewaterlandNieuws uit ZwolleVoorpaginaVoorpagina KampenVoorpagina ZwartewaterlandZorg & Welzijn

Asielzoekers riviercruiseschip Zwolle gaan naar Hotel Zalkerbroek aan de N50

Zwolle – Er komt een nieuwe noodopvang voor asielzoekers in de regio. In het Hotel Zalkerbroek aan de N50 tussen Kampen en Zwolle worden 84 plekken beschikbaar gesteld door de gemeente Kampen. Het  gaat om de periode 1 maart tot en met 30 juni 2023. Het is de de bedoeling dat de asielzoekers, die vorig jaar in Zwolle op de asielboot zaten, in het hotel worden opgevangen.

Deze groep asielzoekers verbleef vanaf eind augustus tot eind september in Zwolle. Daarna vertrok het schip, met 85 asielzoekers aan boord, richting Genemuiden. Begin van deze maand werd bekend dat enkele tientallen asielzoekers in hongerstaking zijn gegaan in Genemuiden uit protest tegen de uitzichtloze situatie waarin ze zitten. Na een gesprek met de Veiligheidsregio IJsselland is afgesproken dat de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) de asielzoekers binnenkort gaat bezoeken.

De Rijksoverheid dringt er al enige tijd bij gemeenten op aan locaties beschikbaar te stellen voor (crisis)noodopvang. Gemeente Kampen neemt op deze manier haar verantwoordelijkheid en wil zo ook solidair zijn met andere gemeenten in de regio.

Scholieren in Zwolle naar school

Voor de begeleiding van de mensen is dagelijks een locatiemanager aanwezig. Samen met mensen van Wijz Welzijn wordt een programma voor dagbesteding opgezet. Ook wordt er gekeken naar een goede oplossing voor vervoer naar scholen en winkels. Scholieren die al in Zwolle naar school gingen, blijven dat ook doen. Zo wordt het onderwijsprogramma niet onderbroken.

Omwonenden

Omwonenden van het hotel zijn vandaag per brief over dit besluit geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatieavond. Daarbij zijn naast een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en wethouders ook de projectleider, locatiemanager, medewerkers van Wijz Welzijn en de politie aanwezig om vragen te beantwoorden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button