Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Asielboot MS Thurgau moet wachten bij Spooldersluis Zwolle

Zo ziet de boot er van binnen uit

Zwolle – Het schip de MS Thurgau Saxonia heeft zondagavond aangelegd voor de Spooldersluis in Zwolle. Morgenochtend kan het door naar zijn definitieve bestemming in Zwolle; de Prinses Margriethaven. Het uit Duitsland afkomstige schip wordt door de Veiligheidsregio IJsselland tot 1 oktober ingezet als noodopvang voor asielzoekers.

Keulen, Utrecht, IJsselmeer, Zwolle

Vier dagen geleden  vertrok het schip vanaf de kade in Keulen naar Utrecht. Zondagmiddag vertrok het schip definitief naar Zwolle. De route ging via het IJsselmeer en het Ketelmeer om bij Kampen de IJssel op te varen. Maar toen het schip rond zes uur aankwam bij Zwolle was de Spooldersluis al dicht.

RTV Focus kreeg een rondleiding van de kapitein door het schip. Morgen, maandag 22 augustus, kunt u de volledige videoreportage van de rondleiding bekijken op onze website en tv kanalen. 

Minder ligplaatsen

In de Prinses Margriethaven is inmiddels door meerdere schepen plaats gemaakt. Blij zijn de schippers die de haven gebruiken niet echt. “Het komt me best wel rauw om mijn dak” zegt een schipper die zaterdagochtend net terug komt van vakantie en zijn auto aan het uitpakken is. “Normaal liggen we wel met 5 schepen langszij, maar dat kan nu niet meer. Dat kost dus heel wat ligplaatsen.” Dat langszij liggen betekent dat een schip in de lengte naast een ander schip vastgemaakt is. De schipper en het personeel kunnen dan over het dek van de andere schepen aan de kade komen. Vaak liggen er wel 5 schepen naast elkaar. “Maar langszij liggen naast een asielboot, dat gaat dus niet”, aldus de binnenvaartschipper die anoniem wil blijven.

Ook is de schipper verbaasd over de hekken die al zijn geplaatst en is bezorgd over zijn schip en de lading. “We laten ons schip nu minder snel alleen omdat we niet weten hoe veilig dat is straks.” Hij hoopt dan ook dat er straks permanent toezicht is bij de asielboot.

84 asielzoekers

Op het riviercruiseschip MS Thurgau Saxonia kunnen maximaal 84 mensen tijdelijk worden opgevangen. De kapitein en zijn bemanning hebben er in ieder geval veel zin in om als hotelboot te gaan fungeren. Deezee noodopvang voor asielzoekers zal tot uiterlijk 1 oktober duren. Langer kan niet, want vanaf 1 oktober is de Margriethaven nodig voor andere schepen, omdat de Scaniahaven dan wordt verbouwd.

Burgemeester Snijders van Zwolle zei het volgende over de komst van de asielboot:  “We zien dagelijks de beelden van mensen die in Ter Apel buiten moeten slapen. Dat wil niemand en het rijk heeft de veiligheidsregio’s daarom nogmaals met klem gevraagd tijdelijk crisisnoodopvang te bieden in de zomerperiode. Als Zwolle doen we al het nodige, maar we kunnen deze oproep niet negeren. Daarom hebben we aangeboden om tot 1 oktober 2022 een aanlegplek beschikbaar te stellen voor een schip in de Prinses Margriethaven.”

De plek waar de asielboot ligt

Gerelateerde artikelen

Back to top button