Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Asbestvondst bij verbouw ZARA gaat 3 ton kosten

Zwolle – Bij de verbouwing van het pand Diezerstraat 80a tot winkelpand voor de vestiging van Zara is onverwacht asbest aangetroffen. Het asbest is gevonden onder de vloer in het monumentale deel van het gebouw die in de jaren 80 is opgehoogd om de oude vloer te verbinden met het achterliggende bibliotheekgebouw.

Asbest onder vloer

Bij het ophogen is destijds puin gebruikt.Het bibliotheekgebouw is begin dit jaar gesloopt en de verhoogde vloer moet nu worden gesloopt om de hele begane grondvloer van het winkelpand op één niveau te brengen. Daarbij is tussen het puin asbest gevonden. De sloopwerkzaamheden zijn door de aannemer stil gelegd en er wordt een plan van aanpak gemaakt om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Dat gebeurt naar verwachting nog deze maand.

De verbouwing is indertijd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zwolle. Voor de verkoop van het pand Diezerstraat 80a is een asbestinventarisatie type A uitgevoerd. Daarbij is een geringe hoeveelheid asbest aangetroffen, maar niet op de plek waar het nu gevonden is. Bij de verkoop van het pand is afgesproken dat het toen aangetroffen asbest voor rekening van de nieuwe eigenaar zal worden verwijderd.

In gesprek

Nu er aanmerkelijk meer asbesthoudend materiaal in het gebouw zit dan uit het onderzoek gebleken is, gaan de gemeente en ontwikkelaar met elkaar in gesprek over de verdeling van de kosten van het weghalen. Dat hebben ze bij de verkoop ook zo afgesproken.

Kosten

De kosten voor het verwijderen van het nu gevonden asbestpuin liggen naar verwachting tussen de 250.000 en 300.000 euro.

Olie en aromaten op ZARA locatie
Olie en aromaten op ZARA locatie
Olie en aromaten op ZARA locatie
Olie en aromaten op ZARA locatie
Olie en aromaten op ZARA locatie
Olie en aromaten op ZARA locatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button