EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Afkoopregeling parkeren bij nieuwbouw afgeschaft in Zwolse binnenstad

De afkoopregeling voor parkeren wordt door de gemeente Zwolle afgeschaft. Ondernemers die in de binnenstad een nieuw pand willen neerzetten betaalden voorheen een verplichte afkoopsom aan de gemeente voor parkeergelegenheid. Deze afkoopsom moest alleen worden voldaan als ze op eigen terrein bij de bouw niet voldoende parkeerplaatsen konden realiseren. Het ging hierbij om bedragen van € 10.066,87 per parkeerplaats in de binnenstad respectievelijk € 5.032,86 daarbuiten.

De afkoopregeling bestond sinds 1997. In die tijd was er sprake van sterk groeiende automobiliteit waardoor extra behoefte was aan parkeeraccommodaties. Het idee achter de afkoopregeling was dat de veroorzaker van de parkeerdruk een steentje bijdroeg aan het realiseren van nieuwe parkeerruimte. Er is in de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd in nieuwe parkeergelegenheid. En ook zullen er nog op termijn nog 1.000 parkeerplekken worden gerealiseerd waaronder aan het Katwolderplein en ten noordwesten van de binnenstad. Door het inzetten van verschillende parkeertarieven is er ook een betere verspreiding over de verschillende parkeerlocaties in de stad ontstaan.

Met het afschaffen van de regeling wil het college nieuwe bouwinitiatieven in de binnenstad aantrekken en daarmee de aantrekkingskracht van de binnenstad nog meer vergroten voor winkelend publiek en nieuwe bewoners.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button