Kunst & CultuurLevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Activiteiten over slavernij en bevrijding in Dominicanenklooster

Zwolle – Rond de Dominicanenkerk zijn er de komende maanden een reeks activiteiten over slavernij en bevrijding daarvan in verleden en heden. De parochie van de Dominicanenkerk kent sinds 20 jaar een Caribische gemeenschap. Zij houden maandelijks een eigen viering in het Papiaments. Samen met het Nederlandssprekende deel van de parochie en met de parochie Thomas à Kempis (van de ‘Peperbus’) houdt zij nu de reeks ‘Amazing Grace’. Dit is vernoemd naar het wereldberoemde lied over onderdrukking en bevrijding.

Herdenkingsjaar

De reeks ‘Amazing Grace’ sluit aan bij het herdenkingsjaar (afschaffing van) slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden (2023-2024). Dat jaar ving aan met de excuses voor het slavernijverleden die de koning aanbood op 1 juli 2023. De reeks biedt plaats voor heel diverse activiteiten, waaronder een ‘kloostervertelling’ door Violet Roosberg. Dit gaat over de spirituele inspiratie die de vrijheidsstrijd van Tula (1795) op Curaçao nog steeds kan bieden (7 maart). Ook is er een avond over Bijbelpassages die slaafgemaakten niet te lezen kregen om hen niet op ‘verkeerde’ ideeën te brengen (20 maart).

Wandeling

Verder zijn er een wandeling door het Zwolse slavernijverleden met onder meer stadsdichter Bauke Vermaas (7 april). Er is tevens een ‘kloosterbioscoop’ met de film Moeder Suriname (18 april). De reeks sluit men af op 25 mei met een oecumenische kerkelijke viering. Daarin zijn representanten aanwezig van geloofsgemeenschappen uit verschillende gebieden. Allen delen zij een koloniale geschiedenis met Nederland.

De reeks ‘Amazing Grace’ gaat nadrukkelijk niet alleen over het verleden en over schuld, maar ook over onrecht in het heden. En over hoop en inspiratie om elkaar te blijven zoeken en vinden. De website van de dominicanen meldt: “Ontdek meer over het verleden van de plek waar je woont, de traditie waarin je staat. Verrijk je blik met andere perspectieven, put kracht en inspiratie uit het verleden. En wel om samen te zoeken naar bevrijding in heden en toekomst.”

Meer informatie is te vinden op www.dominicanenzwolle.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button