Huis & TuinIn beeldKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Achter de IJssel

Zwolle – Dinsdagmorgen heeft Kees Muizelaar tijdens het radioprogramma Gouwe Ouwe verteld over het boek “Achter de IJssel”. Samen met Adrie Hottinga waren ze te gast in de nieuwe radiostudio van RTVFocus. Beide heren vertelden over het boek en over de streek Vorchten. De radio-uitzending is terug te luisteren op de site van RTVFocus.

Samenwerking Adrie en Kees

Adrie Hottinga is een dorpsbewoner uit Vorchten, die al vele jaren met veel plezier in Vorchten woont. Adrie kwam in contact met Kees Muizelaar tijdens een expositie. Adrie Hottinga wilde graag de streek vastleggen in een fotoboek. Kees Muizelaar is documentaire maker en een liefhebber van het platteland en de mensen die daar leven. Dus een mooi duo om samen een fotoboek van de streek te maken. Op de kop in struiken, op zoek naar bijzondere plekken.

Het boek

Het boek bevat foto’s van het gebied “Vorchten” aan de westkant van de IJssel, achter Hattem. Aan de overkant van de IJssel bij Wijhe-Olst. Ook een prachtig gebied om daar te gaan wandelen of fietsen.

Kees Muizelaar heeft er drie jaar over gedaan om het boek te maken. Van verschillende locaties heeft hij meerdere foto’s genomen tijdens verschillende jaargetijden. Dat geeft een extra indruk van de omgeving en het landschap.

Opvallend is de authentieke details en stijl in de foto’s. Kees Muizelaar is niet van het bewerken van foto’s en wil graag het één en ander in beeld brengen zoals het in werkelijkheid is. De foto’s zijn ook niet in scene gezet, maar gewoon spontaan gemaakt. Dat geeft een mooi fris beeld.

Zoals uit de foto’s ook blijkt, is Muizelaar ook bij bewoners binnen geweest. Veelal heeft hij dit gedaan door gewoon aan te bellen en uit te leggen waar hij mee bezig was.

Op de foto’s staan ook boerderijen en andere gebouwen die inmiddels afgebroken zijn.

Het boek is bewust afgedrukt op matpapier om zo de foto’s beter tot hun recht te laten komen. De kleuren blijven hierdoor natuurlijker volgens Muizelaar.

Op de foto’s is ook een poppenmuseum te zien. Een man heeft daar een eigen museum opgezet, die mensen kunnen komen bezoeken. Muizelaar is toevallig op dit museum gestuit, ook hij wist niet van het bestaan ervan. Het museum is bovendien speciaal aangepast voor blinden en slechtzienden, die er een makkelijk hun weg door kunnen vinden.

 

 

Het boek is tweetalig, zowel in het Nederlands als in het Engels. Heel veel voegt dit niet toe, omdat er bij de foto’s geen beschrijvingen van de plek en de mensen staan.

Kees Muizelaar raadt het gebied ook zeker aan om erdoor te fietsen. Misschien zou iemand een fietsroute kunnen maken van de plekken die hij gefotografeerd heeft. Een andere expositie van Muizelaar was opgesteld bij het pontje van Vezen. Tijdens het wachten op de overtocht konden de mensen de expositie bekijken.

Volgend project

Of er snel een volgend project? Kees Muizelaar denkt erover om een volgend project over oude mannen die racen met modelauto’s, te maken. Of ook een project over foto’s van Zwolle in zijn eigen specifieke stijl. Misschien is er een Zwollenaar die hem helpen wil met ideeën voor zijn volgend project. Men mag daarvoor altijd contact met hem opnemen.

Het boekje is te koop voor EUR 25,00 via de website van Kees Muizelaar of te koop bij plaatselijke boekhandels.

Boek Achter de IJssel

Kees Muizelaar

Al ruim tien jaar is Kees (1983) actief als freelance fotograaf. Met oog voor detail, een scherpe blik en rijke ervaring weet hij al heel wat beelden vast te leggen. Van alledaags tot bijzonder, van zakelijk tot heel persoonlijk.

In 2011 behaalt hij zijn diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waarbij de focus ligt op documentaire fotografie. Kees onderzoekt met zijn camera dat wat er al is, maar waar de meeste mensen naar vergeten te kijken. Met zijn kenmerkend melancholische, bijna poëtische beelden, schiet hij portretten met respect voor het onderwerp. Muizelaar maakt naam met publicaties in De Volkskrant, NRC en exposities van zijn werk in Fotomuseum Den Haag en het Fries museum.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button