BouwNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Aanleg drijvend zonnepark Sekdoornse Plas gestart

Zwolle – Afgelopen week is gestart met de bouw van een zonnepark op de Sekdoornse Plas. Het is het eerste drijvende zonnepark in Zwolle. Op de zandwinningsplas komt een 20 hectare groot zonneveld.

Aanleg zonnepark

Het zonnepark is een initiatief van zonne-energie bedrijf GroenLeven. De onderneming heeft de afgelopen tijd samen met de exploitant van de zandwinningsplas gewerkt aan het plan voor het drijvende zonneveld. In totaal wordt twintig hectare van het wateroppervlakte voorzien van zonnepanelen.

Het zonnepark op de Sekdoornse Plas is niet het enige drijvende zonneveld dat wordt geplaatst in Zwolle. Voor de Bomhofsplas in Zwolle-Noord zijn ook al plannen. Deze twee zonneparken kunnen samen ongeveer 13.500 huishoudens van stroom voorzien.

tekst gaat verder onder de foto

Energieneutraliteit

Zwolle wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er dan in Zwolle evenveel energie op duurzame wijze wordt opgewekt als dat er wordt gebruikt. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. De gemeente wilt vaart maken: al in 2025 moet de uitstoot van CO2 25 procent minder zijn dan in 1990 en wordt 25 procent van alle energie op duurzame wijze opgewekt. Naast de twee drijvende zonneparken wordt er ook nog een zonneveld gerealiseerd aan de Jan van Arkelweg. Dit zonnepark van het bedrijf Kronos Solar voorziet in stroom behoefte voor ruim drieduizend huishoudens.

tekst gaat verder onder de foto

Wat levert het op?

In totaal kunnen de drie zonneparken bij elkaar ongeveer zeventien procent produceren van de doelstelling voor het opwekken van duurzame energie in 2025.

Gerelateerde artikelen

Back to top button