Voorpagina

490 mensen volgden vandaag een reanimatiecursus in regio IJsselland

Zaterdag 25 oktober hebben ruim 470 inwoners van de Veiligheidsregio IJsselland leren reanimeren op de Regionale Reanimatiedag.

In Zwolle vond de 4 uur durende gratis cursus plaats in het gebouw van de GGD aan de Zeven Alleetjes. Na een gezamenlijke ontvangst werden de deelnemers in groepen verdeeld waarna iedereen les kreeg in het reanimeren. Na afloop kregen de cursisten bij een geslaagde deelname een reanimatiecertificaat.

Wat moet je doen in noodsituatie?

Eén van de organisaties die veel medewerkers heeft laten deelnemen aan de reanimatiecursus is Theater Het Odeon in  Zwolle. ‘In het theater komen natuurlijk dagelijks veel mensen over de vloer. Dan is het handig als je weet wat je moet doen als er een noodsituatie is”, aldus één van de medewerkers van het Odeon.  In dezelfde groep waren ook een aantal deelnemers die verbonden waren aan een buurthuis in het plaatsje Grafhorst (vlakbij Kampen). Zij hadden in het buurthuis de beschikking over een AED en wilden graag meer training in het gebruik hiervan.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Indien nodig, geeft het een elektrische schok.

1 op 1000 inwoners een harstilstand

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een hartstilstand. Dit betekent ongeveer 15.000a 16.000 reanimaties per jaar in Nederland, dat zijn 300 slachtoffers per week. Bijna 80 procent van deze hartstilstanden vindt plaats bij het slachtoffer thuis.

De regionale reanimatiedag maakt deel uit van het project Eerste Hulp van de GHOR, gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid. GHOR IJsselland organiseerde de regionale reanimatiedag in samenwerking met afdelingen van het Nederlandse Rode Kruis, EHBO-verenigingen en AED/reanimatiestichtingen.

 

Hartslag Nu – info over burgerhulpverlener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button