EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

285 Zwollenaren geven kantelbeweging een boost

Door Anne van den Berg, freelance journalist – De tweede bijeenkomst van Zwolle in Transitie, de kantelbeweging van de Overijsselse regio, trok 285 bezoekers. Zij dachten mee hoe de 28 ingebrachte initiatieven levensvatbaar kunnen worden gemaakt en verder kunnen groeien. Volgens Jan Rotmans, expert op het gebied van grote transities en spreker tijdens de avond, is het succes van de Zwolse kanteling geen verrassing. Alleen moeten de bescheiden Zwollenaren hun trots beter uitdragen: ‘Jullie zijn het best bewaarde geheim van Nederland.’

De kantelbeweging Zwolle in Transitie organiseerde in april 2014 een inspiratiesessie, waar Jan Rotmans eveneens bij betrokken was. Inmiddels is het tijd om te stoppen met praten en over te gaan op doen, zo vertelde de avondvoorzitter Henk Boshove. Toch werd de avond ingeleid door een presentatie van Jan Rotmans om de ingebrachte initiatieven context te geven.

De belangrijkste boodschap: transitie is niet makkelijk. Toch is dit het beste moment om door de weerstand te gaan en de kanteling in beweging te zetten. We zitten namelijk tussen de oude en de nieuwe wereld, waarin chaos heerst en het bestaande systeem poreus wordt. ‘De crisis is nog niet voorbij. De groei die nu geboekt wordt, gaat nog steeds ten koste van de wereld. Van de natuur, van de mens. Daaruit ontstaat een behoefte aan de nieuwe wereld, waarin menswaarden weer centraal komen te staan’, aldus Rotmans.

De menselijke waarden, zoals vertrouwen, delen en duurzaamheid, staan ook centraal in de initiatieven die in het tweede deel van de kantelbijeenkomst werden besproken. De 285 bezoekers gingen uiteen in groepen om de ideeën levensvatbaar te maken of te laten groeien. Zo werd het platform autodelenzwolle.nl naar Vollenhove gehaald en een 3d-print speelgoed workshop voor ouders en kinderen gelanceerd.

Rotmans sloot de avond af met tips om de initiatieven verder te laten groeien: ‘De initiatiefnemers denken vooral van binnen naar buiten en niet van buiten naar binnen. Maar hoe zou de buitenwacht aankijken tegen het idee?’ Dat vereist moed, aldus Rotmans: ‘Teveel mensen blijven ‘ja, maar’ roepen. Die mensen durven nog niet echt. Zet de angst opzij. Pas dan kun je verder groeien.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button