112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

RTL Nieuws: ‘206 wapenvergunningen in Zwolle, slechts 42 % is gecontroleerd

Zwolle – In 2023 zijn er in Zwolle 206 wapenvergunningen verleend, maar slechts 42% van de vergunninghouders is daadwerkelijk gecontroleerd. Dit is zorgwekkend, aangezien elke vergunninghouder volgens de wet elke drie jaar gecontroleerd moet worden. Dat blijkt uit een artikel van RTL Nieuws over het toezicht op het wapenbezit in Nederland.

In 2023 zijn er 206 wapenvergunningen verleend in Zwolle. Er waren 86 controles. Dat betekent dat vorig jaar maximaal 42% van de vergunninghouders is gecontroleerd. Over 3 jaar zou de controle 100% of meer moeten zijn, omdat elke vergunninghouder elke drie jaar thuis gecontroleerd moet worden. In Zwolle is dat volgens een berekening van RTL Nieuws 94%.

 

Volgens de berekeningen van RTL Nieuws zou het controlepercentage in Zwolle 94% moeten zijn om aan deze wettelijke eis te voldoen. De landelijke cijfers, onthuld door deze nieuwssite, tonen aan dat er ongeveer 66.000 wapenbezitters zijn, maar in de afgelopen drie jaar zijn er slechts 54.000 controles uitgevoerd. Dat betekent dat er 11.000 wapenbezitters niet zijn gecontroleerd door de politie met een thuis controle.

De politie erkent dat ze de wettelijke norm niet halen, vanwege ‘de enorme berg papierwerk’. Vooral de  het jaarlijks verlengen van wapenverloven is administratief zeer belastend.

Schietdrama met tiener in Alphen aan den Rijn

Na het schietdrama in Alphen aan den Rijn in 2011, waarbij een tiener zes mensen doodde, is de wapenwet is aangescherpt. Er zijn maatregelen genomen voor strengere screening van wapenbezitters, maar het aantal thuiscontroles is afgenomen.

Weiteveen

‘Het is nog de vraag of de politie bij het schietdrama in Weiteveen afgelopen januari steken heeft laten vallen. Sportschutter en jager Richard K. draaide door na een lange ruzie over de verkoop van zijn huis en schoot de nieuwe eigenaren dood. Dat was met een illegaal wapen, maar het is de vraag of de politie zijn legale wapens heeft weggehaald. De politie doet daar een intern onderzoek naar. Dat onderzoek loopt nog.’ zo staat te lezen in het artikel van RTL Nieuws.

Gerelateerde artikelen

Back to top button