112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaWipstrik

18 maanden cel en TBS voor steekpartij speeltuin Wipstrik

Zwolle – De rechtbank Overijssel heeft de 25-jarige Levi B. uit Dalfsen veroordeeld tot een gevangenisstraf van achtien maanden  en TBS met voorwaarden voor een poging tot doodslag. Op 16 september vorig jaar stak de man een slachtoffer in zijn buik, na een woordenwisseling over het roken van een joint. Het steekincident deed zich voor bij een speeltuintje op de hoek van de Van Galenstraat en de Evertsenstraat.

Bijna fataal

Het ging om een ernstig steekincident. Door een forensisch arts is vastgesteld dat sprake was van een potentieel dodelijke steekwond. Dankzij medisch ingrijpen is het slachtoffer nog in leven. Wanneer het mes bovendien op een iets andere plek in de buik terecht was gekomen, dan was voor dergelijk ingrijpen nauwelijks tijd geweest en was het slachtoffer hoogstwaarschijnlijk binnen zeer korte tijd ter plekke doodgebloed. Het slachtoffer blijft zitten met een groot ontsierend litteken. Bovendien heeft de neergestoken man nog altijd te maken met de psychische gevolgen van het incident.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit onderzoek blijkt dat verdachte ten tijde van het steekincient verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis met borderline trekken en met antisociale trekken. Daarnaast is verdachte verslaafd aan canabis. De onderzoekende psychiater geeft aan dat verdachte vanuit zijn  wantrouwende houding naar andere mensen, zich op het moment van het neersteken van het slachtoffer zich aangevallen voelde.

TBS met voorwaarden

Dit leidt ertoe dat de rechtbank, naast de gevangenisstraf,  de verdachte ook TBS met voorwaarden heeft opgelegd. Hij moet zich laten behandelen in een forensisch psychiatrische kliniek voor zijn psychiatrische problematiek. Daarnaast is behandeling vanuit forensische verslavingszorg opgelegd, moet de man na afloop van de klinische opname begeleid wonen en mag hij geen alcohol meer nuttigen of drugs gebruiken. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 3.350 euro.

TBS buiten advies deskundigen om

Dat de man TBS heeft gekregen is bijzonder, vindt de advocaat van de verdachte.  De door de rechter geraadpleegde GGZ deskundige, de psychiater en de reclassering pleitten er allemaal voor om de man eerst de kans te geven zich vrijwillig te laten behandelen voor zijn borderline problematiek. Een niet opgelegde behandeling maar behandeling uit vrije wil zou beter werken bij een borderliner die nog geen enkele behandeling heeft gehad. Toch ging de rechter daar niet in mee en werd uiteindelijk toch TBS opgelegd.

Plaats op kaart bij benadering:

Gerelateerde artikelen

Back to top button