KabelkrantNieuws uit Zwolle

1000ste order bij de Snelle Scanservice archiefstukken

Zwolle – Eerder dit jaar in mei ging Collectie Overijssel (vh HCO) live met de Snelle Scanservice. Een service waarmee iedereen vanuit huis scans van archiefstukken kan aanvragen. Zo kan jij vanuit huis verder met je onderzoek en is een bezoek aan de studiezaal in veel gevallen niet meer nodig. In zeer korte tijd is de scanservice uitgegroeid tot een team van 9 personen en zijn ze de 1000ste order gepasseerd!

Focus

Deze 1000ste order staat gelijk aan ongeveer 150.000 scans die nu beschikbaar zijn gekomen op de website. Een grote stap in de digitalisering van onze collectie en beschikbaarstelling aan het publiek.

Ervaring met de Snelle Scanservice

De 1000ste order werd geplaatst door Rob Stokkers en hij vertelde over zijn onderzoek.

Rob is inmiddels al ruim veertig jaar bezig met voorouderonderzoek en streekgeschiedenis. In het verleden bezocht hij maandelijks de studiezalen in Arnhem of Zwolle, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle door hem benodigde bronnen digitaal toegankelijk of op te vragen. “Van de familie van vaderszijde Stokkers en moederszijde Huurneman heb ik reeds een genealogie gepubliceerd. Beide families komen overigens van oorsprong uit de buurtschap Noordijk in de voormalige gemeente Neede (nu Berkelland).”

​​​​​​​De afgelopen maanden heeft hij meerdere scans aangevraagd voor zijn onderzoek, bijvoorbeeld van de jaarrekeningen van de abdij St. Marienhorst te Ter Hunnepe. “Dit klooster was tot rond 1800 eigenaar van het erve Stokkers, waarop mijn voorouders pachter waren. Dit archief en de jaarrekeningen uit de 16e en 17e eeuw bevatten interessante informatie over dit erve Stokkers en de bewoners. Daarnaast heb ik scans aangevraagd van jaarrekeningen van het rentambt Blanckenborch en Haaksbergen uit het archief van de Hollandse Rekenkamer. Hierin komen namelijk ook diverse voorouders van mij voor.”

Nieuws

Op de vraag hoe hij van onze Snelle Scanservice afwist en zijn ervaring ermee vertelt Rob: “Ik volg wekelijks het nieuws van de belangrijkste archieven in de regio en via het nieuwsbericht op jullie website wist ik van de Snelle Scanservice. Een scanservice bespaart enorm veel reistijd en je bent niet gebonden aan de (steeds meer) beperkte openingsuren van de archieven. Het doornemen van de oude bronnen uit de 15e en 16e eeuw kost bovendien veel tijd en is eenvoudiger vanachter de eigen computer met mogelijkheden toch beeldverbetering dan in een studiezaal van het archief.

Mijn ervaringen met de Snelle Scanservice van Collectie Overijssel zijn zeer positief. Ik ben blij dat na het Gelders Archief en het streekarchief in Zutphen ook jullie nu deze geweldige service aanbieden.“

Zelf aan de slag

Zelf ook aan de slag met onderzoek vanuit huis? Bekijk hoe jij gratis gebruik kan maken van de Snelle Scanservice. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button