Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse verenigingen maken oevers IJssel schoon

Zwolle – Op zaterdagochtend 2 november gingen zo’n 70 vrijwilligers van vijf verenigingen uit Zwolle het zwerfafval langs de IJssel opruimen. Elke vereniging kreeg een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvingen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Wethouder William Dogger trapte de opruimactie af bij het Engelse Werk.

IJsseljutters

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sloten gemeenten Deventer, Zwolle, Kampen en Olst-Wijhe zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel: in heel Overijssel maken verenigingen de oevers van de IJssel schoon. De opruimacties in Kampen en Olst-Wijhe vonden vorige week zaterdag plaats.

Opruimen en onderzoeken

Het doel van de opruimacties? Geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 zullen de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel. Op 30 november en 7 december zijn hiervoor trainingen.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via https://schonerivieren.org/nieuws/169-vacature-vrijwilligers-gezocht-voor-uniek-afvalonderzoek-langs-de-ijssel.

De opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

De opruimacties langs de IJssel werden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0. In Zwolle voorziet afvalwerkingsbedrijf ROVA de opruimers van grijpers en vuilniszakken. Ook nemen zij de afvalverwerking voor hun rekening.

Gerelateerde artikelen

Back to top button