Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle-Zuid roert zich; gemeenteraad akkoord met doorgeven locaties voor Spreidingswet

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle heeft maandagavond besloten, om in het kader van de Spreidingswet, drie mogelijke locaties aan te melden bij de provincie voor de opvang van kansrijke asielzoekers en statushouders. Het gaat om de locaties Aa-Landen, Cibap en Zwolle-Zuid. Het voorstel werd door de voltallige raad aangenomen, met uitzondering van Swollwacht, dat als enige tegenstemde.

Tijdens de vergadering werden twee moties aangenomen die het college verder moet uitwerken: Betrek de Buurt en Bouwen voor de Toekomst. De motie Betrek de Buurt legt de nadruk op het serieus nemen van zorgen van omwonenden en het belang van zorgvuldige besluitvorming. Zo roept de motie op om het gesprek aan te gaan met bewoners die hun zorgen kenbaar hebben gemaakt via onder meer een petitie. De motie Bouwen voor de Toekomst richt zich op het combineren van huisvesting voor asielzoekers met woningen voor starters, studenten en spoedzoekers. Hierbij worden nieuwe bouwtechnieken zoals modulair bouwen voorgesteld om dit proces te versnellen​.

De provincie moet in het kader van de Spreidingswet voor 1 november 2024 een plan indienen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor 1 oktober 2024 moeten gemeenten de beschikbare locaties doorgeven aan de provincie. De taakstelling voor de gemeente Zwolle is om 717 plekken voor asielopvang te realiseren, die medio 2025 beschikbaar moeten zijn.

Verontrustende onthullingen uit WOO-verzoek

In aanloop naar deze vergadering heeft de bewonersgroep ‘Geen vluchtelingenopvang in Zwolle-Zuid’ een brief aan de gemeenteraad gestuurd met daarin informatie verkregen uit een WOO-verzoek. Uit deze stukken bleek dat de gemeente Zwolle al sinds 2022 bezig was met het verkennen van de locatie aan de Professor Feldmannweg als mogelijke opvanglocatie voor asielzoekers. Dit feit stuit de bewoners tegen de borst, omdat het niet werd gedeeld tijdens een bewonersavond over de ontwikkelingen op het terrein van de voormalige IJsselcentrale in april 2024. Ondanks meerdere vragen van bewoners over wat er op het terrein van de Prof. Feldmanweg zou komen.

De WOO-stukken onthulden echter dat de eigenaar van het terrein in Zwolle-Zuid, Floris Property Fund, al eerder in maart 2024 contact had met de gemeente en openstond voor de opvang van asielzoekers. De eigenaar gaf daarbij aan al ervaring te hebben met opvang op een van zijn andere locaties. Het bevreemd de bewoners dan ook zeer waarom op de informatieavond is aangegeven dat er totaal nog niet bekend is wat er komt op de locatie.

Advies Ruimtelijke Planvorming: 50 statushouders

Ook is er vanuit de bewonersgroep kritiek op basis van een recenter advies van de afdeling Ruimtelijke Planvorming van de gemeente Zwolle, dat op 18 maart 2024 werd uitgebracht. In dit advies, dat openbaar werd door het WOO-verzoek,  werd sterk gewaarschuwd tegen het realiseren van een grootschalige opvanglocatie op de Professor Feldmannweg : ‘De locatie kan in principe ruimte bieden aan diverse voorzieningen, zoals een speelterrein, een sportveldje, groen, etc.’, schrijft de gemeentelijke afdeling in het document. “Op basis van de grote afstand tot voorzieningen is het niet wenselijk op deze locatie 200 tot 250 statushouders te huisvesten. Ook is de locatie betrekkelijk geïsoleerd, waardoor een afgebakend eiland ontstaat en geen dynamiek met de rest van de samenleving ontstaat.’ Om verder te gaan met wat er volgens de afdeling wel mogelijk is. ‘Een kleinschalige ontwikkeling (ca. 50 plekken) lijkt inpasbaar, maar vraagt aandacht op diverse punten: 1. Gebouw van max. 2 tot 3 bouwlagen dat opgaat in de groenstructuur 2. Versterken groenstructuur, met name nabij de ontsluitingsweg voor Harculo, geen grote stukken onttrekken aan het openbaar gebied.’

Massale opvanglocatie, gericht op kwantiteit, onwenselijk

Dit advies staat dus lijnrecht tegenover het gemeentelijke voorstel om 200 asielzoekers op deze locatie te huisvesten. Daarnaast lijkt de gisteravond aangenomen motie Bouwen voor de Toekomst wat betreft het soort bouw ook in strijd met het advies van de afdeling Ruimtelijke Planvorming.  In de motie wordt modulair bouwen voorgesteld, een methode die vaak gebruikt wordt voor tijdelijke huisvesting, zoals flexwoningen. In Zwolle zijn dergelijke flexwoningen al gerealiseerd op de Oosterenk, waar kleinere, snel opgezette wooneenheden worden ingezet voor spoedzoekers, starters en statushouders. Maar dit soort tijdelijke oplossingen druist in tegen het advies van Ruimtelijke Planvorming, dat juist pleit voor een permanente en kwalitatieve inpassing die op lange termijn de integratie van statushouders kan bevorderen. ‘Het realiseren van permanente opvang zal waarschijnlijk moeilijk liggen in de buurt.’, schrijven de gemeentelijke ambtenaren in het stuk. ‘Met het ontwikkelen van een dergelijke locatie zou een permanent goede stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing en woonkwaliteit kunnen leiden tot een woonlocatie die onderdeel wordt van de stedelijke dynamiek en onderdeel van de integratie van de statushouders. De directe omgeving verdient ook een kwalitatieve inpassing en geen haastig opgezette, massale opvanglocatie die is gericht op kwantiteit.’


In gesprek met indieners petitie

Wethouder Dorrit de Jong reageerde op de moties. “Uiteraard willen we in gesprek met de indieners van de petitie,” benadrukte ze. Daarnaast stelde ze voor om duidelijk te maken welke punten in welke fase aan bod komen. Ze erkende dat er veel reacties zijn gekomen, vooral vanuit Zwolle-Zuid, en dat er een petitie is gestart waarop veel mensen via Openstad hebben gereageerd. Net voor de raadsvergadering had ze ook nog een brief van de initiatiefnemers ontvangen. Ze begreep dan ook dat er behoefte is aan een reactie, maar kon deze nu zo snel nog niet geven.

Dorrit de Jong wees erop dat het belangrijk is om helder te krijgen wanneer welke zorgen of ideeën ‘want er waren ook veel positieve ideeën’ worden geadresseerd. Veel daarvan, zo verzekerde ze, komt terug in de startnotitie. Deze notitie, die de gemeenteraad ruim voor het Ruimtelijk Ordeningsplan (ROP) ontvangt, bevat alle informatie over de reacties en hoe die verwerkt zijn. Ze zag dat er extra behoefte was aan procesinformatie en gaf aan hieraan te willen voldoen. “Ik probeer binnen een week of vier duidelijk te maken welke zorgen op welk moment geadresseerd worden, zodat u als raad het voorstel met alle beschikbare informatie kunt wegen,” beloofde ze.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren