4 en 5 meiKabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zwarte Melk | Theater na de dam in Academiehuis De Grote Kerk

Zwolle – Dit jaar staat de Nationale Herdenking op 4 mei bij Academiehuis Grote Kerk in het teken van de indrukwekkende, multidisciplinaire voorstelling Zwarte Melk. Met muziek, woord en beeld reflecteren we op onze gedeelde geschiedenis en kijken we hoopvol uit naar de toekomst.

De joodse schrijver Paul Celan begon zijn gedicht ‘Todesfuge’ met de woorden ‘zwarte melk’. Wat volgt is een treffende en pijnlijke omschrijving van zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Componist Alex Manassen gebruikte deze woorden – gesproken door Celan zelf – om een vierdelige elektronische compositie te maken op basis van muziek van George Enescu. Tijdens de voorstelling zal Israëlische kunstenaar Tali Farchi beeldend reageren op de muziek en kunnen we live ervaren wat de woorden van Celan in haar losmaken.

Naast deze muziek staat ook werk van Bob Hanf centraal. Er is een kleine tentoonstelling van schilderijen van deze joodse in Auschwitz vermoorde componist, beeldend kunstenaar en schrijver en er is aandacht voor zijn muziek. Denys Sukmanovskyi is in 2022 uit Oekraïne naar Zwolle gevlucht en studeert nu aan het ArtEZ Conservatorium. Hij speelt twee pianostukken van Hanf en Eider Armendariz en Almudena Bujanda voeren vioolmuziek van zijn hand uit.

Verder is er een – speciaal voor deze gelegenheid geschreven – gesproken bijdrage van stadsdichter Bauke Vermaas en brengen stemacteurs Edzard Leistra en Gerard Zuyderhoff de Nederlandse vertaling van ‘Todesfuge’ ten gehore, gemaakt door Auke Leistra.

Zwarte Melk | Theater na de dam

Datum
Zaterdag 4 mei 2024
Locatie
Academiehuis Grote Kerk
Uitgevoerd door
Academiehuis Grote Kerk
21:00 uur
€ 10,00

Bron
Academiehuis

Gerelateerde artikelen

Back to top button