EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Woningmarkt in grote en middelgrote steden steeds meer op slot

Zwolle – Niet alleen in de grote steden in de Randstad heerst momenteel een krapte op de huizenmarkt. Ook in middelgrote steden, zoals Haarlem, Zwolle en Eindhoven, neemt het aanbod betaalbare woningen af.

Dat blijkt uit de Hypotheek Index van De Hypotheker over het derde kwartaal van 2019. Landelijk gezien steeg het aantal afgesloten hypotheken in vergelijking met het derde kwartaal van 2018 met ongeveer tien procent, terwijl er in veel middelgrote steden juist sprake is van een daling.

Tekort aan woningen

Zo was er in Haarlem sprake van een daling van maar liefst 31 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook in Eindhoven (21 procent), Zwolle (23 procent) en Leeuwarden (23 procent) daalde het aantal afgesloten hypotheken. De oorzaak van deze dalingen ligt grotendeels bij het tekort aan beschikbare woningen.

Nieuwbouwwoningen zouden het tekort moeten oplossen, maar die zijn vaak te duur, aldus De Hypotheker. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning ligt inmiddels op € 387.000. Ook worden er te weinig woningen bijgebouwd en het recente stikstofbesluit zal deze bouw nog meer belemmeren.

Hypotheek Index

Ieder kwartaal brengt De Hypotheker de Hypotheek Index uit, een onderzoek waarin de huizenmarkt van het afgelopen kwartaal wordt geanalyseerd.

 

Infographic derde kwartaal 2019 van De Hypotheker

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren