Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

WijKwekerij ‘De Verbinding’ in Stadshagen is gestart

Boompjes opkweken voor Stadshagerbos , voedselbosje, natuurspeelplek, moestuintjes

Zwolle – Niet een Wijk Kwekerij maar een Wij Kwekerij. Die is er vanaf nu aan de Moutmolen vlakbij basisschool de Paperclip in Stadshagen. De bedoeling is dat buurtbewoners boompjes aanbrengen bij de kwekerij voor het toekomstige Stadshagerbos. Maar ook dat mensen juist een boompje kunnen ophalen. Ook is het straks de plek waar kinderen in een natuurlijke omgeving kunnen spelen, waar ze in de moestuin kunnen werken en waar een voedselbosje komt.

Vergroenen Stadshagen

Otto Veerman en Bram Piersma zijn gevraagd om de kwekerij op poten zetten en daar hebben ze veel zin in: “Vanuit de WijKwekerij kunnen wijkbewoners zelf aan de slag met het verder vergroenen van Stadshagen. Daarnaast is dit weer een mooie stap richting de realisatie van het Stadshager Bos.” In de kwekerij worden jonge boompjes opgekweekt die later uitgeplant kunnen worden in het Stadshager Bos. Het Stadshager Bos is een initiatief van Stadshagen doet Groen waar nog een locatie voor wordt gezocht. De initiatiefnemers gaan er vanuit dat 70% van de bomen bestemd zijn voor het Stadshager Bos, 20% voor de wijk en 10% voor mensen die een boom in de tuin willen.

Otto Veerman en Bram Piersma zijn gevraagd om de kwekerij op poten zetten en daar hebben ze veel zin in WijKwekerij ‘De Verbinding’

 

 

Info volgt binnenkort op deze site

Straat vergroenen met boompjes uit WijKwekerij

Het initiatief voor de kwekerij komt vanuit de bewonersgroep Stadshagen doet Groen. Zij houden zich al een aantal jaar bezig met het vergroenen van de wijk. De kwekerij is een mooi circulair initiatief waarbij bewoners, organisaties en bedrijven overgebleven groen uit de tuin naar de kwekerij kunnen brengen. Vervolgens kunnen bewoners die bijvoorbeeld hun straat willen vergroenen bij de kwekerij terecht om planten en struiken op te halen.

Experimenteren

De gemeente Zwolle geeft de initiatiefnemers een jaar lang de beschikking over een stuk braakliggend terrein om te experimenteren met het concept van een wijkkwekerij. Marjolein Geurtsen, wijkregisseur gemeente Zwolle: ’Bewoners zien steeds meer het belang van een groene leefomgeving in. Op zwolle.nl/mijnwijk staan dan ook veel initiatieven van bewoners om hun straat te vergroenen. Hoe geweldig is het dat wij nu voor groen terecht kunnen in onze eigen wijk! Daarnaast is het zonde dat bij de herinrichting van tuinen of gebieden groen wordt weggegooid, dat kan natuurlijk beter.’

Moestuin, voedselbosje en natuurspeelplek

Het is de bedoeling dat het ontwerp voor de kwekerij tot stand komt in samenwerking met de buurt. Zo gaan de scholen in de omgeving starten met moestuinen, er komt er een klein voedselbosje en er is ook ruimte voor kinderen om te spelen in de natuur.

Vrijwilligers aanmelden

Voordat de 17.000 vierkante meter die de kwekerij beslaat een groene oase is, moet er nog wel wat werk verzet worden. Er is een groep enthousiaste vrijwilligers die staat te trappelen om te beginnen, maar meer hulp is zeker welkom. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Stadshagen Doet Groen: stadshagendoetgroen@gmail.com.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button