BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Wijk Hogenkamp Dieze Oost kiest voor de toekomst

Zwolle – Bewoners en eigenaren in de Hogenkamp slaan de handen ineen, samen met Wijbedrijf Dieze, voor een wijkverbeterplan. Dat staat in een brief  die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het uiteindelijke doel omschrijven de inmiddels verenigde VVEs in de Hogenkamp zelf als volgt:
“Samen maken we onze huizen en buurt klaar voor de toekomst. We maken van Hogenkamp een
veilige, welvarende en aantrekkelijke buurt. Voor iedereen die er al woont en voor iedereen die bij ons komt wonen, nu en in de toekomst. Dit sluit aan op vele doelen die in de Omgevingsvisie voor Zwolle staan genoemd.”

Document als basis

De volgende fase op weg naar dat doel is het document ‘Hogenkamp Kiest!’, dat hierover is gemaakt, uitwerken naar een wijkverbeterplan/-programma, met als tussenstap een voorstel bij de perspectiefnota. In dit voorstel is aandacht voor de routes voor wijkverbetering en daarmee voor de samenwerking tussen de wijk en gemeente op een meer structurele/programmatische basis.

Het document “Hogenkamp Kiest!” voldoet aan de subsidievoorwaarden. Ook voelt de buurt de de urgentie, samenwerking tussen buurt en gemeente is de sleutel tot succes. De verbetering van het particuliere woningbezit bleef door corona achter, vooral in de Hogenkamp. Daarom richt het WijBedrijf Dieze zich hierop. Hoewel de energietransitie de aanleiding was, breidde het project snel uit naar andere belangrijke thema’s zoals leefbaarheid en wonen. Gebouwen zijn verouderd, er is achterstallig onderhoud en de buitenruimte heeft een slechte kwaliteit. Tegelijk stijgen de service- en energiekosten.

Partijen bereiken

Het aandeel particuliere verhuur is hoog (50%) en deze verhuurders zijn vaak moeilijk te bereiken
omdat ze niet in Zwolle wonen. Toch is het WIJBedrijf er in geslaagd om tot nu toe met zo’n 30%
contact te leggen en hun betrokkenheid bij het project te peilen.

VVE-besturen moeten besluiten voorbereiden en hun leden inspireren. Dit doen ze vaak naast hun gewone werk. Professionele VVE-beheerders kunnen helpen, maar zij zijn goed in beheren, niet in de transformatie die nu nodig is. Er is professionele ondersteuning nodig om VVEs te begeleiden. De VVEs verenigen zich om eigenaarschap te nemen. Uit hun midden is een
nieuwe vereniging opgericht om het voortouw te nemen.

Hoe intensiever de samenwerking tussen de buurt en de gemeente, hoe meer perspectief en waarde er gecreëerd wordt voor de buurt. Er zijn nog weinig concrete plannen, maar wel bekend is het recept van co-creatie met de gemeente. Dit is voor iedereen nieuwe en moet ook nog verder ingevuld worden.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren