Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wandel door Zwolle met de podwalk ‘Het water komt!’ van de NTR serie

Zwolle - 'Stad van zee en rivieren'

Zwolle – Vanaf deze week kun je de podwalk ‘Stad van zee en rivieren’ wandelen in Zwolle. Het is een GPS- gestuurde audiotour, met verhalen over de strijd van Zwolle tegen het water. De route start op het Stationsplein in Zwolle en is in totaal 4,8 kilometer lang. Een wandeling door de mooie historische binnenstad van Zwolle met de stadsgracht en het water als rode draad.

Zwolle – ‘Stad van zee en rivieren’

Zwolle is omringd door water. Dat levert de stad door de eeuwen heen veel rijkdom op maar ook veel misère. Dankzij de Afsluitdijk en de beschutte ligging achter de Noordoostpolder heeft de Hanzestad inmiddels minder dreiging van het water. Maar de watersnoodrampen uit het verleden zijn helaas nog geen verleden tijd. Van een ondenkbaar plan van Cornelis Lely tot innovatieve fietsenkelder met waterberging. Ontdek in deze podwalk hoe Zwolle nog altijd tegen het water strijd.

Kaart waarop de overstromingen en dijkdoorbraken te zien zijn van de watersnood op 4 februari 1825. Vervaardiger: ]E. Maaskamp; Datering: 1825

Podwalk

De podwalk is bedoeld als historische waterwandelingen. Winfried Baijens neemt je op locatie mee terug in de tijd. Via je telefoon komt de geschiedenis tot leven op de plekken waar je je bevindt. Je hoort verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst en ziet in augmented reality de stijging van het water op locatie.

Het water komt!

De podwalk is een aanvulling op de tv-serie “Het water komt! van de NTR in samenwerking met de NOS. Naast de podwalk in Zwolle kun je nog zes andere GPS-gestuurde audiotours lopen. Het zijn allemaal steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

De podwalk app is sinds 2 januari 2023 gratis te downloaden in de App-store of Play-store, en de uitzendingen zijn vanaf vrijdag 6 januari, om 20.30 uur, op NPO 2 te bekijken.

De nieuwe Havenbrug, 1916, deze prentbriefkaart is een reprint uit 1974. Langzaam rijdt een paard-en-wagen door het water over de nieuwe Havenbrug. De schepen liggen door het hoge water op de kade van de Eekwal en Potgietersingel. Na de aanleg van de Afsluitdijk kwam aan de bijna jaarlijkse terugkerende overstroming van de binnenstad bij noordwester storm een eind. 13-01-1916 – Licentie CC BY 4.0 Creative Commons (CC BY 4.0)


Download hieronder de gratis app die is ontwikkeld door de NTR in samenwerking met Robot Kittens.

App Store Play Store

Gerelateerde artikelen

Back to top button