Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vuurwerk én Carbid in Zwolle verboden

Zwolle – Vanwege het coronavirus ziet de jaarwisseling 2020/2021 in Zwolle er anders uit dan andere jaren. Niet alleen mag er volgens landelijke regels geen vuurwerk afgestoken worden, de gemeente heeft ook het carbidschieten onmogelijk gemaakt. Dat heeft zij gedaan door geen locaties voor carbidschieten aan te wijzen. Op deze pagina leest u daar meer over.

Landelijk vuurwerkverbod

Er geldt een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk. Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens de jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Meer informatie over het vuurwerkverbod leest u op de website van de Rijksoverheid.

Geen carbid

De gemeente heeft dit jaar geen locaties aangewezen waar carbid geschoten mag worden. Er zijn teveel beperkingen om het carbidschieten binnen de coronaregels veilig te laten plaatsvinden. Afgelopen jaren waren op meerdere locaties meer dan 100 mensen aanwezig. Dat soort samenkomsten wil de gemeente dit jaar voorkomen. Ook omdat er dit jaar vanwege het vuurwerkverbod waarschijnlijk extra mensen zouden gaan carbidschieten. De locaties zouden dan alleen nog maar drukker worden. Dat vindt de gemeente niet te verantwoorden binnen de coronaregels. Door geen locaties aan te wijzen, is het carbidschieten dit jaar verboden.

Coronamaatregelen

Ook tijdens oud en nieuw zullen er nog steeds coronamaatregelen gelden. De precieze maatregelen kunnen de komende tijd nog veranderen. Hoe u de jaarwisseling ook viert: houd u zich altijd aan de geldende coronamaatregelen en houd ook altijd 1,5 meter afstand van anderen die niet op hetzelfde adres wonen.

Overlast en overtredingen

De gemeente en politie controleren of mensen zich aan de vuurwerk- en carbidregels én de coronamaatregelen houden. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen.

Heeft u overlast van vuurwerk? Neem contact op met de politie via telefoonnummer 0900 8844.

Gerelateerde artikelen

Back to top button