CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Update – Wrevel over zwarte afzethekken tijdens Sinterklaasintocht Zwolle

Zwolle – Huilende kinderen en geëmotioneerde ouders stonden zaterdagmiddag niet vóór maar achter de hekken van de Sinterklaasintocht in Zwolle. Bij de Hofvlietbrug werden voor de ogen van wachtende kinderen en ouders zwarte hekken geplaatst. Ook het Rode Torenplein, waar het besloten feest werd gehouden, was hermetisch afgesloten. Veel ouders deden een poging om toch binnen te komen maar hun werd vriendelijk verteld dat mensen vooraf een kaart hadden moeten reserveren en dat ze daarnaast een geldige QR-code moesten tonen.  Het leidde tot veel wrevel.

Zicht ontnomen

‘Fail’, roept Zwollenaar Rutger Spek op Twitter over het plaatsen van de hekken:  ‘@Gemeente_Zwolle fijn dat jullie de kinderen een leuke Sinterklaasintocht ontnemen bij de Hofvlietbrug #fail #zwolle’. Ook José Vegter uit Zwolle laat het niet onberoerd: ‘De sinterklaasintocht; een kinderfeest. Maar alleen voor de elite met QR. Andere kindjes aan de overkant van het water wordt het zicht ontnomen; want zij horen er niet meer bij…’. Waar gaan we naar toe, vraagt ze zich af.

De intocht vond dit jaar plaats als een besloten feest. Alleen mensen die vooraf gratis kaarten hadden gereserveerd en die een geldige corona QR-code hadden mochten naar binnen. Er was plek voor 5000 mensen.  “Iedereen, gevaccineerd én niet gevaccineerd, kon daarvoor kaarten reserveren.”, zegt burgemeester Peter Snijders van Zwolle in een persverklaring. “Door te kiezen voor een afgezet terrein kon er gecontroleerd worden op coronatoegangsbewijzen om zo een veilig en verantwoord feest mogelijk te maken. Dat niet iedereen daar blij mee is weten we, maar we hebben ook in Zwolle rekening te houden met de landelijke richtlijnen. Deze opzet past daar in.”

Het is vervelend dat een deel van de hekken zijn neergezet terwijl er al ouders stonden te kijken met kinderen. Dat is een ongelukkige timing en we begrijpen de frustratie van ouders die daar weg moesten

 

 

De vermaledijde zwarte schermen langs de hele evenementen locatie waren onderdeel van het veiligheidsplan. “De hekken waren bedoeld om bezoekers te geleiden en ophoping van kijkers te voorkomen. Niet om (ongevaccineerde) ouders en hun kinderen tegen te houden.”, verduidelijkt Snijders nog eens. “Het spijt ons als die indruk is ontstaan. Het is vervelend dat een deel van de hekken zijn neergezet terwijl er al ouders stonden te kijken met kinderen. Dat is een ongelukkige timing en we begrijpen de frustratie van ouders die daar weg moesten.”


>

Gerelateerde artikelen

Back to top button