Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Video – De Langste Tafel van Zwolle groot succes met 150 Nieuwe en Oude Zwollenaar-gasten

Zwolle – “Als je meer hebt dan je nodig hebt, dan bouw je een langere tafel, geen hoger hek”. Onder dat motto organiseerden het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, Stichting Present Zwolle, Voor Elkaar Zwolle en Vluchtelingenwerk Zwolle op woensdag 26 oktober de Langste Tafel van Zwolle voor Oude Zwollenaren en Nieuwe Zwollenaren (statushouders en vluchtelingen zoals Eritreeërs, Syriërs, Oekraïners etc.).

Het begon allemaal in oktober 2021 met een kennismakingsgesprek bij een bak koffie tussen Johan ter Beek (Projectleider Waardevol Zwolle van Academiehuis Grote Kerk) en Elsje Goudzwaard (directeur Present Zwolle). De vraag was: hoe zorgen we ervoor dat er binnen het Academiehuis activiteiten kunnen plaatsvinden zodat het Academiehuis ook een plek van inspiratie en verbinding kan zijn voor Zwolle?

Foto: © creapictures

Dit gesprek vond plaats in een tijd dat de vluchtelingencrisis steeds actueler werd en de samenleving is hier verdeeld over. Zwolle is echter al jaren een gastvrije stad voor vluchtelingen en er zijn veel (Oude) Zwollenaren die bijdragen aan de opvang en de inburgering / participatie van vluchtelingen en statushouders (Nieuwe Zwollenaren) door netwerkjes om deze mensen heen te vormen, door maatje te zijn, taallessen te geven, etc. Partijen als Vluchtelingenwerk, Present Zwolle en Voor Elkaar Zwolle zijn al jaren actief om deze vrijwilligers en vluchtelingen/statushouders te begeleiden. “In Zwolle doen we het samen, en als je meer hebt dan je nodig hebt, dan bouw je geen hoger hek, maar een langere tafel, is al jarenlang een bekende uitspraak in de vluchtelingenopvang.” aldus Elsje Goudzwaard, directeur van Present.

“Academiehuis Grote Kerk is een fantastisch mooie grote ruimte en het idee was snel geboren, waar kun je nu beter een hele lange tafel creëren dan daar? En wat is er nu gezelliger en samenbindender dan samen te eten? En als iedereen wat meeneemt van zijn of haar overvloed is er genoeg voor iedereen, ook voor de mensen die niets kunnen meenemen. En zo werd De Langste Tafel van Zwolle geboren.”

De eerste Langste Tafel zou in januari 2022 plaatsvinden, maar dat ging door corona niet door. Maar gisteren, woensdag 26 oktober 2022 was het zover. Maar liefst 150 gasten (50/50 Oude en Nieuwe Zwollenaar en Oekraïense vluchtelingen) schoven aan met erwtensoep, injera’s (Eritrese pannenkoek), hartige taarten, Syrische hapjes, Hollandse frietjes en Pakistaanse toetjes. Wethouder Dorrit de Jong (o.a. Vluchtelingen, inburgering en integratie plus diversiteit en inclusie) heette iedereen van harte welkom en gaf aan dat ze heel blij was met dit mooie initiatief. Millie & band verzorgde de muziek.

“Het was ontzettend gezellig. Wwat een wederzijdse warmte, verbinding, heerlijk eten en mooie gesprekken! De vraag kwam al of we dit volgende week weer willen organiseren. Zo snel gaat het niet lukken, maar we gaan zeker nadenken over een vervolg!” besluit Goudzwaard.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren