Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

VIDEO – D66 initiatiefvoorstel: nieuwe zorgtechnologieën moeten personeelstekort opvangen

Zwolle – D66 Zwolle heeft een nieuw initiatiefvoorstel ingediend dat gericht is op het versnellen en versterken van de inzet van innovatie en technologie binnen de zorgsector. Door een toenemende zorgvraag en het groter wordende personeelstekort is zorg in de toekomst niet meer vanzelfsprekend beschikbaar.

Innovatieve oplossingen

Zorgtechnologie, zoals apparaten waarmee mensen zelf hun steunkousen kunnen aantrekken, digitale agenda’s met geluidssignalen voor mensen met dementie, en douches die je na afloop volledig droog föhnen, worden steeds belangrijker. Deze technologieën helpen niet alleen de druk op zorgpersoneel te verminderen, maar geven patiënten ook meer zelfstandigheid.

Marco van Driel, fractievoorzitter D66 Zwolle, vertelt: “Een van de grootste opgaven de komende jaren is dat we veel te weinig zorgpersoneel hebben voor de grote groep mensen die straks zorg nodig heeft. Zorgtechnologie is een van de weinige instrumenten die geen extra capaciteit vragen, maar wel zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen.”

© rtv focus zwolle

Slimmer inzetten van zorgpersoneel

Bij de Technologie- en Zorgacademie in Zwolle kunnen zorgprofessionals en studenten leren over nieuwe technologieën en ermee oefenen. Hierdoor kunnen zij deze kennis doorgeven aan patiënten, die bijvoorbeeld zo’n steunkousen-apparaat kunnen gaan gebruiken.

Hoe fijn is het om niet te hoeven wachten op op de verzorgende, om gewassen te worden en dat je jezelf nog kan bedruipen. Mensen willen dat graag. Marco van Alderwegen, Bestuurder Vereen én voorzitter Technologie Zorg Academie (TZA) IJssel-Vecht

Marco van Alderwegen, bestuurder Vereen én voorzitter Technologie Zorg Academie (TZA) IJssel-Vecht, legt uit wat de voordelen zijn: “Het is niet meer nodig dat er een verpleegkundige langskomt om bijvoorbeeld steunkousen aan te trekken.” Een apparaat voor steunkousen is één voorbeeld. Maar dit geldt bijvoorbeeld ook bij het douchen. “Hoe fijn is het om niet te hoeven wachten op de verzorgende, om gewassen te worden en dat je jezelf nog kan bedruipen. Mensen willen dat graag”, aldus Alderwegen.

@rtv focus zwolle

Wasstraat

Nu is er wel een verschil tussen ouderen en jongeren met een zorgbehoefte. “Oudere mensen vinden het best fijn dat er iemand langs komt, voor het sociale component. Als je het aan jongeren vraagt, zeggen ze, zet mij maar in een wasstraat. Nou, dit is nog geen wasstraat, maar dit gaat er allemaal wel aan komen!”

Persoonlijke aandacht

Dankzij zorgtechnologie kan het schaarse zorgpersoneel haar tijd effectiever inzetten, wat weer ruimte creëert voor persoonlijke aandacht en contact.

Met zorgtechnologie zoeken we naar initiatieven waarbij de menselijke maat bewaard blijft. Marco van Driel, D66 frachtievoorzitter

 

Van Driel voegt toe: “Met zorgtechnologie zoeken we naar initiatieven waarbij de menselijke maat bewaard blijft. Menselijk contact is cruciaal, want als je dat verliest, verlies je ook de inzet van de technologie. We moeten middelen vinden om de schaarste van het personeel beter in te zetten.”

Toekomstperspectief

Met het initiatiefvoorstel wil de partij dat de gemeente zo snel mogelijk gaat investeren in de ontwikkeling en de brede toepassing van deze technologie. Zo kan over een paar jaar iedereen die het nodig heeft nog steeds de zorg en ondersteuning krijgen die nodig is.

Van Driel licht toe: “Ons voorstel roept de gemeente op om een visie te maken met partners, een onderzoek te doen naar verschillende perspectieven en een uitvoeringsagenda op te stellen. Zo kunnen we de innovaties die werken versnellen en zijn we klaar voor de toekomstige vergrijzing.”

 

© rtv focus zwolle
© rtv focus zwolle
© rtv focus zwolle
© rtv focus zwolle

Verslag: Christine Spinder

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren