Verslag: Zwolse gemeenteraad over Bouwstenen Huisvestingsverordening
Zwolle – Maandagavond 7 oktober debatteerde de Zwolse gemeenteraad over de Bouwstenen voor de Huisvestingsverordening.
De gemeente Zwolle wil meer grip krijgen op de woningmarkt zodat voldoende betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen beschikbaar komen en blijven. De Huisvestingswet 2014 biedt mogelijkheden voor sturing door middel van een Huisvestingsverordening. Er heeft afgelopen periode een onderzoek plaatsgevonden naar de volgens de Huisvestingswet mogelijke onderdelen van zo’n verordening. En wel in relatie tot de Zwolse woningmarkt. De scenarionota waarover de raad in debat gaat geeft inzicht in de uitkomsten van dat onderzoek.
Meningen
Alle aanwezige fracties gaven hun mening over de bouwstenen en vervolgens reageerde wethouder Dorrit de Jong daarop. Er is een uitgebreid onderzoek geweest naar de bouwstenen, dit moet nog goed worden uitgewerkt. De bouwstenen zijn: sturing op urgentieregeling, de voorrangsregeling, de vitale beroepsgroepen, en de toewijzingsregelingen.
De scenarionotaOok regionaal moet men hierover afspraken maken. Er ontspint zich een discussie over verschillende doelgroepen, waarbij vooral de wettelijke afspraken worden gehouden. Tevens zijn er fair share afspraken met de regio. Er is nog ruim de tijd voor de gemeenteraad om de regie op volkshuisvesting te nemen.
Binding aan de stad
Mensen met een economische of maatschappelijke verbinding met de stad of wijk moeten voorrang kunnen krijgen. Op dit wordt meer dan 80% van de woningen toegewezen aan Zwollenaren. Regulering daarvan lijkt dus niet nodig. Evenals bij opkoop door investeerders, hier gaat het om maar 2% van de woningvoorraad. Enkele partijen zijn het hier niet mee eens, omdat het toch nog om zo’n 200 woningen per jaar gaat..
Urgentie voor degenen die vrijwilligerswerk doen vindt De Jong te ver gaan, omdat dan bijna iedereen we voor urgentie in aanmerking zou kunnen komen. Wat betreft de vitale beroepen is het niet bewezen dat het tekort aan docenten in Zwolle ontstaat door het gebrek aan woningen. Veel werknemers in Zwolle wonen in dorpjes dicht in de buurt.