Verslag: Gemeenteraad Zwolle over gebiedsvisie centrum Aa-landen
Zwolle – Maandagavond 2 juni 2025 was de gemeenteraad van Zwolle verzameld voor een debat over de gebiedsvisie voor het centrum van de Aa-landen. Deze is gemaakt in samenwerking met alle grondeigenaren in het gebied. Ook was er al eerder participatie met gebiedspartijen, belangenorganisaties, bewoners en omwonenden.
De Gebiedsvisie bouwt voort op de Omgevingsvisie gemeente Zwolle, de gebiedsvisie Zwartewaterallee en de Startnotitie Centrum Aa-landen. Ook draagt de Gebiedsvisie bij aan Zwolse woningbouwopgave met de ontwikkeling van woningen. Hierbij wordt de betaalbaarheidsagenda gevolgd, aldus de visie.
Doorstroming
De Gebiedsvisie zet nadrukkelijk in op bouwen voor doorstroming, zodat de relatief verouderde wijk Aa-landen kan verjongen. Het doel is dat Centrum Aa-landen het hart en de huiskamer van de wijk wordt. Dit alles met een verbeterde verblijfskwaliteit, ontmoetingsmogelijkheden en een gevarieerde mix van woningen, zorgvoorzieningen en maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Dit moet aansluiten bij de identiteit van de wijk en een bijdrage leveren aan de doelstelling van meer woningen voor doorstroming.
Er waren tien insprekers op dt onderwerp, allemaal uit de Aa-landen. De eerste was dhr. Hulsenbek. Hij vindt dat de huidige visie totaal verkeerd is. Als er gebouwd wordt, moet het in één keer goed zijn en integraal, zegt hij. De investeerder van het winkelcentrum zou toch moeten meedoen. Hij vraagt om een heroverweging door het college van B en W.
Cultuur in de wijk
Dhr Woudens sprak ook in op persoonlijke titel. Hij is voormalig rector van de Meander School, en hij breekt een lans voor cultuur in het gebied. Op dit moment is er oefenruimte in de aula van de school en zijn er zeecontainers voor de opslag van instrumenten en decors. Dit gaat niet terugkomen in de nieuw plannen. Deze cultuur is zo belangrijk voor de samenhang in de wijk en de stad dat er een nieuwe plek voor moet komen, bijvoorbeeld een eigen theater voor de Aa-landen.
Mw van Nieukerken is ook inwoner van de Aa-landen. Zij ziet niet hoe senioren bewogen kunnen worden om kleiner te gaan wonen in een appartement, en zij roept dan ook op om appartementen te bouwen met een logeerkamer voor de kleinkinderen en een hobbykamer voor de ouderen. wethouder Gerdien Rots zegt daarop dat dit gaat gebeuren.
Verkeersveiligheid
Dhr van Bennekom maakt zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkelingen in de wijk bij de nieuwe plannen. Door de bouw van 400 woningen zal de verkeersdruk toenemen. De rotondes zijjn nu al onveilig. De aansluitingen tussen de parkeerplaatsen en de Rijnlaan zorgen voor meer conflictpunten. De Merwedelaan is helemaal een gevaarlijke plek. Er mag 50 km per uur worden gereden, maar het gaat daar veel harder. Wat deze bewoner wil is een mogelijke volledige aansluiting op de Zwartewaterallee en maximaal 30 km per uur.
Dhr Hofman werkt voor defensie, en is een betrokken burger met jonge kinderen in de Aa-landen. Hij ziet ook de verkeersonveiligheid, enorme drukte, hardrijdend en zwaar verkeer. In 2022 is hierover een gesprek begonnen met de gemeente en buurtbewoners. Deze actiegroep kreeg 140 ingevulde enquetes. Momenteel staat die teller op 250. Deze zijn in april 2023 aangeboden aan wethouder Rots. De snelheden in het gebied zijn gemeten, en er zijn vaak en veel grote uitschieters tussen. Vooral het knooppunt bij het Meander college, de Merwedelaan, de uitgang van de Mosselkreek en het verzorgingshuis de Rivierenhof trekken de aandacht. Men wil op korte termijn geld beschikbaar voor een meer veilige en overzichtelijke Merwedelaan.
Andere plekken
Dhr Van Nieukerken is inwoner van de Aa-landen sinds 2020. Hij heeft de woning gekozen vanwege het groene karakter daar. Hij heeft meerdere brieven gestuurd naar de gemeente met zijn zorgen over de plannen. Volgens hem wordt een klein gebied in de stad onevenredig onder druk gezet. 400 woningen op dit kleine gebied leidt tot moeilijkheden. Hij wil meer druk om de plannen te wijzigen. Er zou een nieuw winkelcentrum moeten worden gebouwd met woningen erboven in plaats van een woontoren in de buurt. Of neem de overkant van het winkelcentrum mee in de plannen, zegt hij.
Dhr Kodden spreekt in namen Vereen, de organisatie achter Woonzorgcentrum De Rivierenhof. In bloemrijke taal schetst hij hoe het van belang is dat ouderen kunnen meedoen in de samenleving, en het verzorgingshuis geïntegreerd is in de samenleving in de wijk, met name voor sociale en maatschappelijke organisaties. De fraties in de raad waren onder de indruk van zijn verhaal, en willen graag dat de Rivierenhof wordt meegenomen in de plannen.
Duffe uitstraling
Dhr Velsink spreekt in namens bewoners van de Aa-landen. Hij wil graag dat de duffe uitstraling van het winkelcentrum wat wordt opgeleukt. Er zijn prachtige iconische gebouwen in Zwolle, en hier zou ook wel zoiets mogen komen. Bijvoorbeeld een groene woontoren, zoals die ook in Rotterdam staat en op de Floriade is getoond. Zij willen een aanvullend stedebouwkundig plan voor het gebied.
Dhr Karssen is voorzitter van de Stichting Wijkgemeenschap Aa-landen (SWA) en spreekt in mede namens Wijkcentrum De Bolder. Hij maakt zich zorgen over de kwaliteit van de omgeving in het centrumgebied van de Aa-landen. Als SWA nemen zij geen standpunt in, maar vragen de gemeenteraadwel om een zorgvuldig besluit te nemen. De ruimtelijke en sociale kwaliteit moet passen bij de wijk. Betrokkenheid van inwoners gaat daarbij boven betrokkenheid van vastgoedeigenaren, zegt hij. De participatie was te laat en te beperkt. Er zitten te veel fouten in de uitvoering, aldus Karssen.
Reactie wethouder Gerdien Rots
Alle fracties kwamen aan bod om hun mening te geven, en zij deden dat met ferve. Wethouder Rots beantwoordde daarna hun vragen. Zij gaf er blijk van het een levendig debat te vinden.
Wat opviel was, dat Swollwacht met een gestrekt been de dialoog inging, door te spreken van een monstertoren en een volstrekte flop in de participatie. Dit viel niet in goede aarde bij de andere partijen en de wethouder. Swollwacht kreeg de beschuldiging altijd alleen maar tegen te zijn, en niet zelf constructief bij te dragen aan oplossingen.
Zij ging diep in op de participatie in de plannen van het gebied, die niet zo is verlopen als normaal, omdat het niet lukte alle partijen mee te krijgen. Allereerst is gemikt op het marktproces, maar dat bleek niet te lukken. Ideëen, kansen en belangen zijn vervolgens afgewogen in een debat met alle belanghebbenden. Het advies dat uit dt onderzoek kwam, was: begin klein en stapje voor stapje, het is beter te beginnen dan langer te wachten totdat iedereen meedoet, omdat de woningnood nu speelt, het momentum is nu.
De wethouder is er trots op wat men nu met elkaar wil gaan doen. De visie past ook in de oorspronkelijke gebiedsplannen. Gaandeweg kwam men er achter dat senioren ook graag een iets groter appartement willen, dus is de verhhouding iets meer opgeschoven in de richting van dure koop. De verhouding sociale huur en middelduur blijft 30/40, in zijn geheel nu 30/40/30.
De wethouder ziet veel synergie mogelijkheden in de wijk, om alle activiteit door en bij elkaar te laten bestaan. Zij wil een plek waar mensen graag zijn. Ook heeft zij vertrouwen in de investeringen in het Meander College. Het winkelcentrum draait heel goed, en dus heeft de wethouder er begrip voor dat de eigenaar hiervan niet meedoet in de veranderingen. Wel wil zij op aandrang van de raad nogmaals met hem spreken.
De wethouder wil zo spoedig mogelijk starten met de verdere planning. Volgens haar is er geen reden om het parkeerbeleid hier te vergelijken met de Spoorzone, omdat de situatie hier geheel anders is. De Spoorzone ligt namelijk dicht bij OV.