Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Uniek schilderij van Zwolse kunstenares Gesina ter Borch verworven door Rijksmuseum

3 miljoen euro

BoekenBoeken

Zwolle – Een bijzondere aanwinst voor het Rijksmuseum: het enige ondertekende schilderij van de Zwolse Gesina ter Borch, een zeventiende-eeuwse kunstenares uit een beroemde artistieke Ter Borch familie. Het gaat om een postuum portret van broertje Moses op 2-jarige leeftijd. Het schilderij werd onlangs ontdekt in Frankrijk en kon dankzij het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’ Fonds worden gekocht op de kunstbeurs TEFAF.

Zwolle

Gesina ter Borch was de dochter van Gerard ter Borch, een bekende schilder in hun tijd die woonde aan de Sassenstraat in Zwolle. Gesina was vooral actief als tekenares en aquarelliste, maar maakte ook schoonschriften met gedichten en liederen. Ze tekende veel taferelen uit het dagelijkse leven in Zwolle, waar ze woonde, met humor en realisme. Het Rijksmuseum heeft bijna al het werk Gesina ter Borch in de collectie. Het gaat om 59 individuele tekeningen en drie albums met aquareltekeningen.

Gesina ter Borch (1631–1690), Portrait of Moses ter Borch as a Two Year Old, after 1667
Rijksmuseum, Amsterdam

Het portret van Moses ter Borch is een zeldzaam voorbeeld van haar schilderkunst. Het schilderij toont Moses ter Borch als kind, gekleed in een jurk met wit schort en een hoed met veren, omringd door kinderspeelgoed, waaronder een trom, speelgoedpaard, zweep, muziekinstrumenten en een degen. Het speelgoed verwijst naar zijn latere leven als soldaat. Ondanks de datering van 1647 wordt aangenomen dat Gesina ter Borch het schilderij twintig jaar later maakte, na de dood van Moses. Moses zelf was ook een getalenteerd kunstenaar, maar trad op negentienjarige leeftijd toe tot de marine en stierf op tweeëntwintigjarige leeftijd tijdens de Tweede Engelse Oorlog.

3 miljoen euro

Het schilderij is nu nog te zien op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht, maar zal binnenkort naar Amsterdam worden gebracht. Het Rijksmuseum, dat 3 miljoen euro neertelde voor het schilderij,  wil het zo snel mogelijk aan het publiek tonen.

Biografie: Gesina ter Borch, (1631 –1690) Tekenares, aquarelliste, schoonschrijfster Terwijl haar vader en broer Gerard sr. en jr. zeer beroemd werden, bleef Gesina tot niet zo lang geleden onbekend. Ze was model voor haar broers. Haar tekeningen van het dagelijkse leven in Zwolle, incl poepende kinderen, arme vrouwen, vechtende en vrijende stelletjes en een begrafenis. Toen in 2021 voor het eerst (drie) vrouwen werden toegevoegd aan de eregalerij was het werk van Gesina erbij.
Hanengevecht in de Sassenstraat in Zwolle, Gesina ter Borch, 1655 . Rijksmuseum

 

Het geboortehuis van Gerard ter Borch stond op nummer 21 aan de Sassenstraat in Zwolle. Dit historische gebouw is nauw verbonden met de bekende kunstenaarsfamilie Ter Borch. Gerard ter Borch, ook wel bekend als Gerard de Jonge, werd in 1617 in Zwolle geboren en bracht een deel van zijn jeugd in dit huis door. Zijn vader, Gerard ter Borch de Oude, was ook een kunstschilder en fungeerde als leermeester voor Gerard en zijn broers en zussen.

Gevel van geboortehuis Gerard ter Borch, vader van Gesina ter Borch. Sassenstraat 21 in Zwolle. Foto © RTV Focus Zwolle

 

Het geboortehuis van Gerard ter Borch stond op nummer 2112 aan de Sassenstraat in Zwolle. Dit historische gebouw is nauw verbonden met de bekende kunstenaarsfamilie Ter Borch. Gerard ter Borch, ook wel bekend als Gerard de Jonge, werd in 1617 in Zwolle geboren en bracht een deel van zijn jeugd in dit huis door. Zijn vader, Gerard ter Borch de Oude, was ook een kunstschilder en fungeerde als leermeester voor Gerard en zijn broers en zussen, waaronder Gesina ter Borch.
Op de vooravond van de Internationale Vrouwendag in Zwolle (8 maart 2024) werd één van de Zwolse straten hernoemd door het plaatsen van een straatnaambordje ter ere van Gesina ter Borch. Vrouwen eisen hun plek op in Zwolse straten: Rembrandt maakt plaats voor Colette Berends
Foto © Sergii Figurnyi – Shutterstock

 

 

 

BoekenBoeken

Gerelateerde artikelen

Back to top button