Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Tyza van Bruggen wint gedichtenwedstrijd 4 mei

Zwolle – Tyza van Bruggen uit groep 8 van Onderwijsroute 10-14 heeft met haar gedicht ‘in vrijheid kiezen’ de 4 mei-gedichtenwedstrijd 2019 voor scholieren gewonnen. Zij mag op 4 mei haar gedicht voordragen tijdens de gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk en aansluitend bij de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en de dag erna op het Bevrijdingsfestival Overijssel.

De tweede plaats ging naar Suus en Linn uit groep 8 van de Geert Groteschool die samen het gedicht ‘oorlogsbloem’ maakten. De derde prijs is voor Julia de Haan uit groep 7 van Onderwijsroute 10-14 met het gedicht ‘vrijheid’. Wethouder Michiel van Willigen reikte in de hoedanigheid van locoburgemeester met ambtsketen om de prijzen uit op woensdag in de Oosterkerk.

Elke keer mooier

Van Willigen was onder de indruk van het gedicht van Thyza: “Na een paar keer lezen wordt het gedicht elke keer mooier. Het blijft bij me hangen, dat heb ik niet vaak bij een gedicht.”

Het landelijke thema van het Comité 4 en 5 mei is dit jaar ‘In vrijheid kiezen’. Hier konden de leerlingen in hun gedichten op aansluiten, maar het was niet verplicht.

Wethouder Van Willigen dacht terug aan de herdenking van de bevrijding van Zwolle afgelopen maandag aan de Pilotenlaan. Hierbij herdachten zeventig kinderen van de Octopus onder andere de destijds Tsjecho-Slowaakse piloot Otto Smik die onze stad heeft bevrijd. “Hij was een oorlogsheld,” benadrukt de wethouder. “Heel bijzonder dat mensen uit een ander land voor ons land hebben gevochten.”

De ambassadeurs van het huidige Tsjechië en Slowakije waren bij de herdenking in Zwolle aanwezig. “Zij waren ongelooflijk onder de indruk dat er door kinderen zoveel aandacht werd besteed aan de oorlog,” aldus de wethouder. “Ik verwacht dat ook jullie de mensen met jullie gedichten straks gaan raken.”

Vrijheid koesteren

De wethouder benadrukte dat de mensen in Tsjecho-Slowakije ook na onze oorlog heel lang geen vrijheid hebben gehad, vanwege het communisme. “Dat wij in vrijheid kunnen kiezen is dus heel bijzonder.”

Jan Tijben van de gedachteniswerkgroep 4 mei Zwolle verwees naar het vrijheidscollege dat journalist Cinan Can vorige week in de Stadkamer hield. “Hij vertelde over Saudi-Arabië waar vrouwen pas sinds kort mogen autorijden. Dus laten we onze vrijheid alsjeblieft koesteren.”

De winnaars ontvingen een boekenbon, een speciaal 4 en 5 mei-speldje en een goodiebag van de gemeente. Voorafgaand aan de uitreiking mochten de winnaars alvast oefenen om hun gedicht voor te dragen in de Oosterkerk. Ze kregen hierbij tips van de werkgroep Gedachtenisbijeenkomst 4 mei Zwolle, die sinds jaar en dag de gedichtenwedstrijd organiseert.

Voordragen

De drie prijswinnaars mogen hun gedicht op 4 mei voordragen in de Oosterkerk en Tyza als eerste prijswinnaar mag daarnaast haar gedicht ook nog voorlezen tijdens de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en ook de volgende dag op het Bevrijdingsfestival.

De gedichtenwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 leverde dit jaar een recordaantal van 166 inzendingen op. De jury bestond dit jaar uit de nieuwe stadsdichter Jeroen Kraakman, dichteres Trijntje Gosker van ZwolleZien, dichteres Rina van der Wel en dichter en columnist Hanneke Poelmans.

De winnende gedichten:

1e plaats Tyza van Bruggen, groep 8 van Onderwijsroute 10-14

In vrijheid kiezen:

Je snapt het niet, wat doe je dan?
Wat is je keuze, wat wil je dan?
Keuzes zijn vol met verantwoordelijkheden.

Je maakt fouten dat is een feit.
Hoe los je fouten op dan?
Wat is je keuze, wat doe je dan?

Wij leven in vrijheid dat is mij dankbaar.
Maar nog steeds is het leven zwaar.
Wat doe je dan? Ga voor je doel dan.
Wat is je keuze, wat wil je dan?

Dank je wel Nederland.
Vrijheid hielp mij uit de brand.
Wat zou ik zonder vrijheid moeten dan?
Wat is je keuze, wat doe je dan?

Ik hoop dat later iedereen vrijheid heeft.
In Nederland en aan de andere kant.
Ik ben blij met vrijheid, wat moet ik zonder dan?
Wat is je keuze, wat wil je dan?
Het leven zit vol met fouten, vergeef mensen daarom en laat ze in vrijheid.

2e plaats: Suus en Linn, groep 8 van de Geert Groteschool

Oorlogsbloem

Op de weg naar morgen
Ligt een oorlogsbloem
Weinig maken zich zorgen
Om dit weggetrapte stukje groen

In de straat van herinneringen
Ligt een oorlogsbloem
De stengel is gebroken
De bloem is dood

Lopend over het pad van vrijheid
Zie ik de weggetrapte stukjes groen
De oorlogsbloem met de gebroken stengel
Geen mensen die er wat aan doen

En weet wat dit met je kan doen.

3e plaats: Julia de Haan, groep 7 van Onderwijsroute 10-14

Vrijheid

Als je niet kiest
weet je zeker dat je verliest
je zegt geen ja
en je zegt geen nee
misschien ga je er zelfs wel in mee
in dat wat anderen bepalen
en daar sta je dan zelf van te balen

zelf kiezen maakt je vrij
niet met de meningen van anderen meegaan
maar kiezen om voor jezelf te gaan staan
jezelf afvragen wat wil jij?
Zelf bedenken wat maakt jou blij?
Hoe groter je wordt hoe meer je hebt te zeggen
Maar kan iemand mij dan uitleggen?
Waarom er nog steeds oorlog is en pijn?
Als je ook kunt kiezen om vrij te zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button