Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

ROVA hartje zomer op pad om ‘herfstbladeren’ op te ruimen

Foto's: Peter Denekamp

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft ROVA extra opdracht gegeven om het afgevallen blad in de openbare ruimte te ruimen. Bomen laten door de extreme droogte nu al blad vallen. Om problemen te voorkomen met eventuele brandstichting en verstopping van de straatkolken gaat ROVA de komende weken het blad in de Zwolse wijken verwijderen. Het bladruimen kan met stofwolken en stuiven gepaard gaan, en veroorzaakt geluidshinder.

Extreme droogte

Ieder jaar wordt het afgevallen blad in de herfst geruimd. Door de extreme droogte laten bomen nu al blad vallen om te kunnen overleven. Hoe minder blad ze hebben, hoe minder ze verdampen, hoe minder water ze hoeven op te nemen. Om problemen te voorkomen is extra inzet van ROVA nodig. Bladeren hopen zich namelijk op in hoeken van bestrating op en zijn zeer brandgevoelig, omdat het materiaal kurkdroog is. Ook wordt het blad geruimd omdat bij (hevige)regenval het blad voor de afvoerputten in de straat gaat zitten en daardoor wateroverlast kan ontstaan.

Bladruimen

De gemeente is verantwoordelijk voor het verwijderen van het bladafval in de openbare ruimte. Dit wordt gedaan door ROVA met de inzet van bladblazers en veegwagens. Daarnaast wordt op plaatsen waar veel grote bomen staan het blad ook van de gazons gehaald. Het blad wordt later tot compost verwerkt voor de Zwolse parken en plantsoenen.

Foto’s: ©Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button