Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

PvdA viert 125 jaar sociaaldemocratie in Zwolle

Zwolle – Op maandag 26 augustus is het precies 125 jaar geleden dat in Zwolle, in hotel De Atlas’, de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij werd opgericht. Daarom wil de PvdA deze oprichting dan ook in Zwolle vieren. Samen met partijvoorzitter Nelleke Vedelaar, Agnes Jongerius en PvdA’ers uit het hele land wordt er stilgestaan bij de oprichting van de voorloper van de PvdA, maar nog meer vooruitgeblikt op de toekomst van de sociaaldemocratie in Nederland.

De afgelopen maanden heeft een werkgroep van de afdeling Zwolle met onder andere oud-wethouder Jaap Hagedoorn en raadslid Jan Slijkhuis een tweedaags programma voor de viering opgesteld.

tekst gaat verder onder de foto

Vooruitblikken, wandelen en borrelen

Het zwaartepunt ligt op maandag 26 augustus. Om twee uur ’s middags worden mensen ontvangen met koffie en thee in De Stadkamer. Nelleke Vedelaar zal daar een toespraak houden en ook de versgekozen fractievoorzitter van de eurodelegatie Agnes Jongerius is aanwezig. Er worden enkele filmpjes vertoond waarin oudere en jongere PvdA’ers met elkaar praten over wat sociaaldemocratie voor hen betekent.

Daarna worden om drie uur bij ‘De Atlas’ aan de Ossenmarkt bloemen gelegd door PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar en Tini van der Laan-Vogt (98 jaar), dochter van de eerste SDAP-wethouder in Zwolle, Jos Vogt.

Aansluitend kunnen mensen deelnemen aan een begeleide wandeling langs plekken in Zwolle (in de binnenstad en de wijk Assendorp) die in de geschiedenis van de sociaaldemocratie van belang zijn geweest. Tussen vijf en acht wordt de dag afgesloten met een hapje en een drankje en live muziek van Esther Groenenberg en Anna Hoekstra (van de Zotte Zusjes) op het terras van wijkcentrum De Enk aan het Assendorperplein.

Rode Filmacademie met Eddy Terstall en Gijs van Dijk

Woensdag 28 augustus wordt in het Filmtheater Het Fraterhuis aan de Blijmarkt vanaf tien uur ’s ochtends de film ‘I, Daniel Blake’ vertoond, waarin de hoofdpersoon de strijd aanbindt met onrecht en bureaucratie. Na afloop geven filmmaker Eddy Terstall en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk een duiding van de film en gaan zij in gesprek met het publiek over de sociaaldemocratie in onze tijd. Na afloop is er een gezamenlijke lunch.

Tags
Meer bekijken
Back to top button
Close