Positief resultaat van Kind naar Gezond Gewicht (KnGG) in Zwolle
Zwolle – Uit een kwalitatief onderzoek van het RIVM en Labyrinth komt als resultaat dat de ervaringen van de deelnemende gezinnen aan KnGG positief is. Dat blijkt uit een brief die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Bijna alle gezinnen ontvangen concrete leefstijladviezen en worden doorverwezen naar geschikte sportactiviteiten, diƫtisten of opvoedondersteuning. Kinderen zijn aangemeld voor leefstijlinterventies zoals Cool2BFit. Er zijn 33 gezinnen bereikt via de aanpak.
In 2024 voerde JOGG een Social Return on Investment-analyse uit voor de KnGG-aanpak. De conclusie was dat elke geĆÆnvesteerde euro ā¬3,20 aan maatschappelijke winst oplevert, waarbij de grootste opbrengst de verbeterde kwaliteit van leven voor kinderen en gezinnen is. De evaluatie toont positieve ervaringen van deelnemende gezinnen en bevestigt de effectiviteit van de begeleiding door centrale zorgverleners.
Aanpak
In augustus 2022 is de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) gestart in de gemeente Zwolle. Kind naar Gezonder Gewicht is een ketenaanpak die inzet op samenwerking en een integrale aanpak. Ouders en scholen worden dan ook betrokken bij het traject om kinderen gezonder te maken. EƩn centrale zorgverlener coƶrdineert het begeleidingstraject en bouwt een vertrouwensband op met het kind en het gezin.
Samen met andere professionals zetten zij zich in om de gezondheid en leefstijl van het kind te verbeteren. Daarnaast is er ook aandacht voor de kwaliteit van leven op korte en lange termijn. In Zwolle zijn er vier centrale zorgverleners actief vanuit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de sociale wijkteams (SWT).
Het gewicht(sverlies) bij het kind niet dƩ indicator van de aanpak. WƩl is de einduitkomst maat, dus hetgeen waar de aanpak uiteindelijk impact wil hebben. KnGG heeft als doel om gezinnen stappen te laten zetten op het gebied van een gezonde(re) leefstijl.
Meningen
Kinderen merkten op dat de centrale zorgverlener goed luistert en vriendelijk met hen omgaat. Ze
ervaren veranderingen sinds de start van het programma, zoals meer buitenspelen, bewuster omgaan met voeding en het leren omgaan met pesten. Sommige ouders rapporteren een verhoogd bewustzijn over voeding, zoals portiegrootte en voedselkeuze. Er zijn echter ook gezinnen die nog geen veranderingen hebben waargenomen, omdat ze de zorgverleners nog niet vaak genoeg hebben gezien.
Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) behoort tot de preventieve aanpakken. Het is vaak moeilijk om
de effecten van dergelijke programma’s direct te meten, omdat resultaten tijd nodig hebben om zichtbaar te worden. Bijvoorbeeld, als een kind actiever wordt en begint te sporten, volgt
gewichtsverlies doorgaans later. Daarnaast is het belangrijk om het bereik van gezinnen en de
begeleidingstijd hierin mee te nemen, naast de concrete effecten.