Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Oud Zwols gemeenteraadslid Eddy van Hijum beoogd minister en vicepremier

Zwolle – Eddy van Hijum, een vertrouwd gezicht in Zwolle en omgeving, is voorgedragen als de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tevens vicepremier. Van Hijum heeft diepe wortels in Zwolle, waar hij vanaf 1998 ruim vijf jaar als gemeenteraadslid diende en daarna lange tijd als gedeputeerde werkzaam was in het provinciehuis. Momenteel woont hij in Laag Zuthem, vlak bij Zwolle, waardoor hij een sterke band met de regio Zwolle heeft.

Een ervaren bestuurder

Geboren in Delft en inmiddels 52 jaar oud, begon Van Hijum zijn carrière na zijn studie bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie werkte hij bij verschillende adviesbureaus zoals Infram, PwC, en KPMG. Zijn politieke loopbaan startte in 1998 toen hij voor het CDA in de gemeenteraad van Zwolle plaatsnam. In 2003 werd hij lid van de Tweede Kamer, waar hij zich onder andere richtte op sociale zaken en financiën.

In 2014 stapte hij over naar de provinciale politiek als gedeputeerde van Overijssel, waar hij zich acht jaar lang inzette voor regionale economie en arbeidsmarkt. Vanaf 2019 vertegenwoordigde hij Nederland ook in het Europees Comité van de Regio’s in Brussel. Na zijn tijd in de provinciale politiek, vervulde hij rollen als voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol en toezichthouder bij netbeheerder Rendo. In augustus 2023 sloot Van Hijum zich aan bij Nieuw Sociaal Contract en schreef hij het verkiezingsprogramma voor de partij. Op 6 december 2023 werd hij opnieuw geïnstalleerd als Tweede Kamerlid.

Waarom Van Hijum?

‘Het bouwen aan bestaanszekerheid in een sociale markteconomie, waarbij we oog houden voor kwetsbare mensen, loopt als een rode draad door mijn politieke en bestuurlijke loopbaan. ‘, aldus van Hijum. ‘Al in de gemeenteraad van Zwolle hield ik mij bezig met sociale kwesties zoals de sterke toename van het aantal daklozen en de participatie van mensen met een beperking.’ Ook in de periode als Tweede Kamerlid van 2006 tot 2012 zette hij zich in voor bestaanszekerheid als woordvoerder op het gebied van arbeidsmarkt, sociale zekerheid en inkomensbeleid. In Overijssel hield van Hijum zich als provinciebestuurder daarna ruim acht jaar bezig met de thema’s werkgelegenheid, innovatie en arbeidsmarkt, met bijzondere aandacht voor het midden- en kleinbedrijf. ‘Ik wil mijn ervaring en kennis graag blijven inzetten voor bestaanszekerheid in een samenleving waarin mensen hun talenten kunnen inzetten, waarin ondernemingen bloeien én waarin we solidair blijven met mensen die door ziekte, arbeidsongeschiktheid of ongeluk getroffen worden.’

Persoonlijk

Van Hijum is niet alleen een politicus, maar ook een familieman en hobbyist. Hij woont met zijn vrouw en drie dochters in Laag Zuthem, gemeente Raalte, en houdt van hardlopen en gitaarspelen.

Zwolle leverde eerder een minister. Arie Slob was in het kabinet Rutte-III namens de ChristenUnie de minister van Onderwijs. Maar één van de bekendste politici uit Zwolle is natuurlijk Johan Rudolph Thorbecke, geboren in deze stad in 1798. Thorbecke is vooral bekend als de architect van de Nederlandse grondwet van 1848, die de basis legde voor de parlementaire democratie in Nederland. Hij diende driemaal als minister-president en had een grote invloed op de Nederlandse politiek​.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren