Ook in Zwolle staan hackbare verkeerslichten
Zwolle – Alle verkeerslichten (VRI’s) in Zwolle maken op dit moment nog gebruik van de hackbare korteafstandsradio (KAR). Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de VVD door wethouder Gerdien Rots.
De gemeente Zwolle heeft circa 65 VRI’s in haar beheer en onderhoud. Het probleem van hackbaarheid heeft enige nuancering nodig, zegt de wethouder. Geen enkele KAR ingreep kan het verkeerslicht immers ongecontroleerd direct op groen of rood zetten of gedurende lange tijd houden, zegt zij. Per locatie is allereerst een specifieke reeks van getallen nodig om het verkeerlicht te beïnvloeden.
Toegang
Mocht iemand deze specifieke getallenreeks weten te bemachtigen, dan kunnen ze daarmee in theorie toegang krijgen tot de eerste computer (de verkeersregelautomaat) en een verzoek tot prioriteit (groen licht) indienen. Vervolgens zal de software volledig gecontroleerd dit verzoek afwikkelen binnen alle garantie- en veiligheidstijden.
Daarnaast controleert een tweede, niet te benaderen computer (de conflict monitor) 24/7 of één of
meerdere conflicterende richtingen gelijktijdig groen krijgen, zou dit gebeuren dan worden de
installaties binnen 200 milliseconden afgeschakeld naar oranje knipperen. Er is daarom op dit
moment geen actie nodig.
Intelligent
Alle installaties zijn al voorbereid voor intelligente verkeerslichten (I-VRI ready), tevens kunnen we per direct overschakelen naar het nieuwe zogeheten CAM/SRM systeem. Dit zijn nieuwe en door onder andere versleuteling nog veiligere communicatiesystemen waarmee informatie tussen voertuigen en intelligente verkeerslichten wordt uitgewisseld. Met dit systeem geven specifieke voertuigen respectievelijk hun positie en snelheid door en vragen ze vervolgens prioriteit aan bij de intelligente verkeerslichten.
Elk systeem dat verbonden is met het internet, of kan communiceren met andere systemen of
bijvoorbeeld weggebruikers kan in theorie door hackers worden gemanipuleerd. Dit geldt niet
alleen voor verkeerslichten, maar ook bruggen, pollers, stemcomputers, websites of
gemeentelijke bestanden. De gemeente doet er alles aan om deze kwetsbaarheden tot een minimum te beperken. Er zijn o.a. campagnes om organisaties bewust te maken van het probleem, en men investeert in systemen en processen om dit op te lossen.