Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Ode aan het varken: een nieuw kunstwerk in Zwolle

Zwolle – Dinsdagmiddag is er een varken in de Zwolse binnenstad geplaatst. Met een breedte van zeven meter en een hoogte van vier meter is het varken op het Rodetorenplein een nieuwe trekpleister in Zwolle. Na een reis langs meerdere steden is de provinciestad de nieuwe thuisbasis geworden van het kunstwerk.

Met het kunstwerk hoopt  de maker Jantien Mook de schoonheid en de kracht van het dier te tonen.  ‘Ik hoop dat mensen zich vereenzelvigen met het dier en niet wegkijken in een tijd van de bio-industrie’ , aldus het bordje bij het kunstwerk.

Zwolle is niet de eerste stad waar het varken een plekje krijgt. Ook in Amsterdam, Nijmegen, Den Haag, Haarlem, Eindhoven, Utrecht, Maastricht, Leiden, Delft, Antwerpen en Brussel heeft het kunstwerk gestaan. Naar verwachting zal het varken tot 11 april in de binnenstad staan.

Ode aan het Varken is een rondreizend kunstwerk, dat vooral in Nederland en België aandacht vraagt voor de leefsituatie van varkens. Het laat een varken zien dat met drie poten in de lucht naar de vrijheid springt. In november 2018 werd het beeld door actrice Miryanna van Reeden onthuld in het Amsterdamse Westerpark. Het stalen beeld is mede gefinancierd door organisaties voor dierenbescherming en de rechten van het dier. Beeldend kunstenaar Jantien Mook maakte het varken van 5×4×7 meter samen met Dirk-Jan Schrander. De sculptuur is grotendeels gemaakt van ronde cortenstalen plaatjes, die door Schrander aan gebogen draadstaal zijn gelast. Het weegt circa 2500 kilogram en kan in delen uit elkaar genomen worden. Bron: Wikipedia

 

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button