Voorpagina

Laagvliegroutes Lelystad Airport vanaf november 2019 toch in gebruik

Lelystad gaat starten met luchtverkeersleiding

Zwolle / Lelystad – Minister Cora van Nieuwenhuizen wil met ingang van 7 november luchtverkeersleiding instellen op Lelystad Airport. Ook is het de bedoeling dat de laagvliegroutes boven Overijssel worden opengesteld. Dit blijkt uit een gepubliceerde luchtvaartcirculaire AIC. Actiegroepen, luchtvaartbelangenorganisaties en de politieke partijen in Overijssel zijn verbolgen.

Lelystad Airport heeft tot nu toe altijd zonder eigen luchtverkeersleiding gefunctioneerd. De minister wil vanaf november een luchtverkeersleiding op de luchthaven stationeren zodat deze mensen opgeleid kunnen worden. Het gaat om luchtverkeersleiders van ‘luchtverkeersleiding Nederland’ (LVNL) en het ‘Commando Luchtstrijdkrachten’ (CLSK). Absoluut overbodig vinden drie luchtvaartassociaties, die daarom een brief schreven aan de minister. “De operationele noodzaak om reeds per voormelde datum luchtverkeersleiding op de luchthaven Lelystad in te stellen ontbreekt”.

Het vliegveld wordt nu door het algemene vliegverkeer gebruikt. In 2018 ging het om ruim 100.000 vliegbewegingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Deze getallen werden gerealiseerd zonder de aanwezigheid van luchtverkeersleiding. De algemene luchtvaart heeft nooit om luchtverkeersleiding gevraagd en het zal leiden tot flinke operationele beperkingen”, aldus de luchtvaartassociaties in de brief aan minister Van Nieuwenhuizen.

Bij die operationele beperkingen gaat het om de ‘controlzone’. Binnen deze zone kunnen straks 6 vliegtuigen tegelijkertijd in het luchtruim zitten. Veel te weinig volgens de luchtvaartassociaties die opkomen voor de belangen van het algemene vliegverkeer. “Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het bijbehorende luchtruim, dat zich over een groot deel van oostelijk Nederland uitstrekt.” De minister heeft naast het instellen van de luchtverkeersleiding in de luchtvaartcirculaire nieuwe vliegroutes gepubliceerd. Volgens ingewijden in de luchtvaartwereld is ‘in de kaarten van de AIP te zien dat de in gebruik genomen vliegroutes overeen komen met de laagvliegroutes uit de B+ variant.’ Dat zijn routes waarbij ook gevolgen wordt over de Zwolse wijken Berkum en Stadshagen.

Politiek Overijssel is verbolgen. Hans Nooter van PvdA Overijssel: “Het is onbegrijpelijk dat de minister een besluit als dit doordrijft. Verzet vanuit de regio’s, protest van de Samenwerkende Actiegroepen, kritiek vanuit de luchtvaartorganisaties, de stikstofproblematiek – als het om Lelystad gaat lijken alle bezwaren aan dovemansoren gericht. De minister blijft hardnekkig proberen haar zin door te drukken. Dat is niet de manier waarop we in Nederland besluiten moeten willen nemen.”

In januari van dit jaar drongen de provincie en vijftien gemeenten samen aan op uitstel van de opening van Lelystad Airport tot na de herziening van het luchtruim.

Gerelateerde artikelen

Back to top button