Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kunstwerk ‘Artikel 1’ onthuld in Stadskantoor

Video: Mina Shodjaipoor

Zwolle – “Iedereen in Nederland is gelijk, discrimineren doen we hier niet in Nederland.” Met deze woorden onthulde burgemeester Peter Snijders het kunstwerk ‘Artikel 1’ in de hal van het Stadskantoor. Het ontwerp van kunstenares Afke van Halen won eerder dit jaar de wedstrijd ‘Wie maakt Artikel 1 uit te grondwet op een kunstzinnige manier zichtbaar’

Het ontwerp bestaat uit een groepje zeer diverse mensbeelden gemaakt uit boomstammen en takken. Ze ogen oud en jong, soms schattig, soms grillig of lelijk, soms aanraakbaar, soms juist stekelig. In en tussen de houten mensbeelden zitten kleine spiegeltjes verstopt die de kijker een blik op zichzelf gunnen, of op zijn of haar naaste. Kortom, reflectie alom rond artikel 1 en de mensen om ons heen.

En dat is precies waar burgemeester Snijders op hoopt als mensen in de wachtruimte zitten van het Stadskantoor: “We hopen dat het beeld mensen inspireert en dat het in ieder geval aanzet tot nadenken.” Mooi noemt Snijders het ook dat de tekst van artikel 1 niet alleen in het Nederlands erop staat maar zelfs in het Zwols.

Interview met burgemeester Peter Snijder – Verslaggever Mina Shodjaipoor

 

Hoofdstuk 1. Grondrechten Artikel 1 Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

 

In het voorjaar schreef de gemeente Zwolle een prijsvraag uit om Artikel 1 van de Grodwet op een kunstzinnige manier zichtbaar te maken. De gemeenteraad had het college hier eerder in een motie om gevraagd. Iedereen met creatieve ideeën kon deze indienen. Uit de inzendingen koost de jury drie ontwerpen waarop iedereen digitaal zijn of haar stem kon uitbrengen. Van de in totaal 423 uitgebrachte stemmen, werden er 172 uitgebracht op het ontwerp van Afke van Halen.

Interview met kunstenaar Afke van Halen – Verslaggever Mina Shodjaipoor

 

Tags
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close