Historisch kasteel Voorst herrijst in Zwolle
Na acht jaar knokken opent uniek Stinspark met archeologisch rijksmonument
Zwolle – Het is een verhaal zoals je ze graag vertelt: gewone burgers die niet opgeven en uiteindelijk hun droom waarmaken. In Zwolle is vrijdagavond het Stinspark geopend, gebouwd op de restanten van het 13e-eeuwse kasteel Voorst. Een burgerinitiatief van formaat dat acht jaar nodig had om werkelijkheid te worden.
“Dit is het enige archeologische rijksmonument van onze stad,” zegt burgemeester Peter Snijders tijdens de feestelijke opening. “Wat jarenlang verborgen bleef onder het gras, kreeg opnieuw betekenis dankzij de inzet van wijkbewoners.”
Ridders en sleutel
De opening kreeg een spectaculair tintje toen een man in historisch kostuum – zich voorstellend als ‘Dirk van Keppel, heer van Voorst’ – de symbolische sleutel van Zwolle overhandigde aan de burgemeester. Die gaf hem vervolgens door aan Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, een echte nazaat van de oorspronkelijke kasteelbewoners en in het echte leven directeur van Nationaal Park De Hoge Veluwe.
“Ze hebben ons alles afgepakt, het hele huis is gesloopt,” grapte de baron over de bisschoppen die eeuwen geleden het kasteel met de grond gelijk hadden gemaakt. “Maar het is toch heel mooi dat ik en Samuel hier weer mogen zijn! Dank daarvoor!”

De aanhouder wint
Het park is ontstaan uit pure doorzettingskracht van wijkvereniging WVF en stichting Stinspark Van Voorst tot Verder, opgericht in 2019. “Het grootste burgerinitiatief van onze stad,” aldus burgemeester Snijders, die alle betrokkenen prees voor hun “visie, vasthoudendheid en vertrouwen.”
Van archeologisch onderzoek tot stikstofprocedures – de initiatiefnemers moesten zich door alles heen worstelen. Maar het resultaat mag er zijn: een park waar de contouren van het oude kasteel zichtbaar zijn gemaakt door middel van droge grachten, brugeilanden en een kunstwerk van beeldhouwer Paul de Kort.
Erfgoed wordt leefgoed
“U heeft erfgoed omgezet in leefgoed,” complimenteerde de burgemeester de wijkbewoners. Het park combineert geschiedenis met moderne functies: een plek om te spelen, bewegen en ontdekken, maar ook met klimaatadaptieve oplossingen.
Het kasteel van de heren van Voorst werd in 1362 verwoest, maar is nu – 661 jaar later – op eigen wijze herrezen.
Het Stinspark werd mede mogelijk gemaakt door onder andere provincie Overijssel, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Erfgoeddeal, Mondria Fonds, gemeente Zwolle en Cultuurfonds Stadsmuseum Anno.







