112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Update – Brand op Defensieterrein ’t Harde onder controle; rookwolk neemt af

Foto's: Peter Denekamp

UPDATE 20.00 uur: “De heidebrand is onder controle. Wel is er nog enige rookontwikkeling, maar deze neemt sterk af. Er zijn 3 pelotons reguliere brandweer en 1 peloton defensiebrandweer aan het blussen. Een blus-heli is onderweg. Bekeken wordt nog of deze ingezet gaat worden.”Dit meldt de Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland.


Zwolle – Er is een grote heidebrand op het Artillerie Schiet Kamp (ASK) bij ’t Harde. Dit kamp is gelegen op het Defensieterrein op de Oldebroekseheide. Vanuit de wijde omgeving, waaronder Zwolle, is de brand goed te zien. Het gaat om een perceel van ongeveer 200 bij 600 meter.

De civiele brandweer en de Defensie brandweer ASK zijn ingeschakeld om de brand te blussen. Op dit moment zijn er 3 pelotons brandweerwagens (12 wagens), ondersteund door waterwagens uitgerukt. Diverse brandweereenheden zijn aan het blussen. Om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen is de brandweer stoplijnen aan het maken.

Foto: Peter Denekamp -Defensiebrandweer ASK voertuig op de open dag in Wezep
Foto: Peter Denekamp -De blusemmer die onder de blushelikopter kan (bambi bucket/fire bucket)

Ook zijn blusheli’s van het Defensie Helikopter Commando Luchtmacht aangevraagd. Het vraagt enige voorbereiding voordat deze kunnen worden ingezet. Deze zogenaamde FBO, Fire Bucket Operations, zijn een samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht en de brandweer van Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland. Het water wordt eerst ‘opgeschept’, bijvoorbeeld bij het Heerderstrand, waarna de ‘bucket’ wordt opengezet boven het te blussen gebied.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt via Twitter: “De oorzaak van de natuurband #Oldebroekerheide is nog niet bekend. Op zondag worden er door defensie geen schietoefeningen gehouden.”

Foto: ©Peter Denekamp

 

 

Foto: ©Peter Denekamp – Brand Defensieterrein Oldebroek vanaf de Schellerdijk

Gerelateerde artikelen

Back to top button