Gaat Kringloop Zwolle verhuizen naar de historische IJsselhal Zwolle uit 1972?
WaardeRing gaat voor een circulaire “open keuken” in de historische Zwolse IJsselhal
Zwolle – Met subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start circulair ambachtsnetwerk WaardeRing uit Zwolle een haalbaarheidsonderzoek naar het realiseren van een plek voor circulair leren, repareren en ondernemen in de historische IJsselhal uit 1972 in Zwolle. Onderdeel is de mogelijke verhuizing van de kringloopwinkel aan de Veerallee naar de Veemarkt in Zwolle. Ondanks de woninbouwplannen op de op de plek van de IJsselhallen, zal een deel van deze oude hal uit 1972 mogelijk blijven staan. WaardeRing is één van de negentien initiatiefnemers in Nederland die deze week een subsidie toegekend heeft gekregen voor een plan tot het realiseren, dan wel uitbouwen van een circulair ambachtsnetwerk. De partners zijn blij met de erkenning: “Het is geweldig dat we met deze subsidie verder kunnen werken aan de essentiële inbedding van circulariteit in Zwolle, en dan ook nog op zo’n mooie plek.”
Werkervaringsplekken
Het komend jaar onderzoekt WaardeRing hoe de verschillende ambities van gemeente, onderwijspartners, ondernemers en kringloop op deze plek gerealiseerd kunnen worden. Het gaat dan onder andere om:
- het realiseren van werkervaringsplekken met kansen op doorgroei naar de gehuisveste ondernemers;
- levensecht leren van leerlingen van diverse opleidingen van praktijkonderwijs tot (v)mbo en hbo;
- vestiging van impact ondernemers dicht op de bron van grondstoffen en onderwijs;
- een plek waar de winkelende bezoekers een kijkje in de keuken kunnen nemen;
- inbedding van deze activiteiten in de nieuwe wijk op de plek van de IJsselhallen.
Artikelen laten repareren
Maarten van Dongen, projectleider WaardeRing: “Er zijn veel mooie WaardeRing-verhalen te vertellen en producten en processen te laten zien. Onze droom is het creëren van een “open keuken” van WaardeRing. Een plek waar je artikelen kan laten repareren. Een plek waar door sorteren en demonteren waardevolle grondstoffen worden gecreëerd. Een plek waar makers en re-makers kunnen ondernemen. Een plek waar leerlingen en studenten van alle niveaus levensecht kunnen leren. Een plek waar je artikelen die een tweede leven verdienen kan doneren en waar je spullen met een herinnering kan kopen. Maar vooral een plek waar je je als inwoner en buurtbewoner onderdeel voelt van de nieuwe, duurzame economie.”
Verhuizing Kringloop Zwolle naar IJsselhallen
Heidi Mensink, programmamanager Circulaire Economie van de gemeente Zwolle: “Als één van de partners van WaardeRing zijn we heel blij met de subsidie zodat het circulaire ambachtsnetwerk nog verder kan groeien en zo een bijdrage kan leveren aan een circulaire economie. Dat past helemaal in het streven van de gemeente naar een volledig circulaire economie in 2050 waar zoveel mogelijk wordt hergebruikt en niets wordt weggegooid. WaardeRing speelt daar een belangrijke rol in.”