KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Er is meer nodig om doelstellingen voor recycling te halen

Zwolle – De gemeente heeft al stappen gezet door een tarief op restafval in te voeren, wat heeft geleid tot een daling van het restafval tot 91 kg per inwoner per jaar (in 2022 nog 164 kg/inw). Echter, om de landelijke doelstelling van 60% recycling in 2030 te halen, zijn verdere maatregelen nodig. Dat blijkt uit een brief die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Op basis van de afvalgegevens van 2023 komt Zwolle op een recyclepercentage van 58,3%. Dat is een mooie prestatie die ruimte biedt voor verdere groei. Preventie van afval is een belangrijke volgende stap, hoewel dit moeilijker te realiseren is vanwege de invloed op het koopgedrag van inwoners.

Op 21 mei 2024 heeft de gemeenteraad het kaderdocument Gemeentelijk Grondstoffenplan 2025-
2030 vastgesteld. In dit plan staat de ambitie om tot minimaal 20% (kg) van voor verbranding aan te bieden huishoudelijke grondstoffen te reduceren. Dit wil men bereiken door in te zetten op preventie, zuiverheid van ingezamelde grondstoffen en meer grondstoffen uit het restafval halen. Het nu voorliggende Uitvoeringsplan heeft een looptijd van twee jaar en bevat maatregelen die men in deze periode gaat uitvoeren om de ambitie te halen.

Kwaliteit en kwantiteit

Het vorige GGP had tot doel de hoeveelheid restafval te laten dalen. Dit in navolging van het oude
rijksbeleid om de hoeveelheid restafval uiteindelijk te verminderen tot 30 kg per inwoner per jaar in
2030. Rijkswaterstaat heeft in het voorjaar van 2024 nieuwe doelstellingen bekend gemaakt. In 2030 moet 60% van het huishoudelijk afval worden gerecycled. Hierbij wordt ook gekeken naar uitval tijdens het recyclingproces.

De bedoeling is om meer in te zetten op de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen. De focus verschuift hiermee van kwantiteit (minder restafval) naar kwaliteit (meer recycling). De gemeentelijke doelstellingen lopen in lijn met de doelstelling van het ministerie. Men ziet de noodzaak om maatregelen te nemen om de kwaliteit van de ingezamelde grondstofstromen te
verbeteren.

Voor afvalpreventie, het verminderen van reststromen, vergroten van de zuiverheid, vergroten circulariteit en duurzame verwerking van grof huishoudelijk afval en prioritaire stromen, zijn er verschillende maatregelen in de pijplijn, zoals onderzoeken en monitoren, maar ook stimuleren en informeren.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren