Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een bruisende zomer vol Hanze evenementen smaakt naar meer

Zwolle – Het einde van de zomer is in zicht. Dit weekend was de laatste dag van de tentoonstelling ENERGY in de Koelwaterhal, de IJsselbiënnale met de spannende groepstentoonstelling van Münster kunstenaars op Harculo en Hanze Art Station als tijdelijke culturele hotspot in de Spoorzone waar elk weekend doorlopend iets te doen was. Het was een bruisende zomer vol Hanze-evenementen. Dit smaakt naar meer.

Monique Schuttenbeld, wethouder Cultuur, kijkt met trots terug op afgelopen maanden. “Samen met vele partners hebben we Zwolle dit Hanzejaar goed op kaart gezet. Dat biedt perspectieven om het internationale Hanzestedenverbond hernieuwd leven in te blazen. We staan in de startblokken voor de aanloop naar de internationale Hanzedagen van 2030. In dat jaar bestaat Zwolle 800 jaar. Naast een goed gevuld programma met cultuur en mooie evenementen voor alle leeftijden, doen we ook onderzoek naar wat we kunnen leren van de oude waarden van de Hanzetijd.”

“Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) presenteerden begin september tijdens een tweedaags Hanzecongres de resultaten van hun onderzoek in de Zwolse archieven. We hopen dat dit een vervolg kan krijgen door de instelling van een leerstoel in de stad. En het Hanzejaar is nog niet voorbij. Er staan nog mooie evenementen op stapel.”

Zaterdag 14 oktober 2023: 24 uur Hanze

Zaterdag 14 oktober staan negen Hanzesteden in het teken van 24 uur Hanze. Gedurende 24 uur bruist Zwolle met een uitgebreid scala aan culturele hoogtepunten. Dit is dé gelegenheid om de rijke Hanze-geschiedenis van onze stad te ervaren en te vieren. Laat je betoveren door een ambient experience tijdens de zonsondergang op het Panorama dak van Academiehuis Grote Kerk. Ga op in spannende Lezergamen in de Stadkamer, dans mee tijdens een Hanze discoloop door de stad, ga op avontuur met een Museum by Night speurtocht bij Museum Anno, ervaar de unieke sfeer van Biecht in de Nacht bij Taboe, geniet van een interactieve DJ-set bij Museum de Fundatie of duik in de tijdelijke editie van het typfestival Totaal Getikt bij Eureka.

Zaterdag 14 oktober 2023: Tentoonstelling Kristina Norman – Hanze Connecties in Museum de Fundatie

In de tentoonstelling Hanze connecties verkent kunstenaar en onderzoeker Kristina Norman (1979, Tallinn, Estland) samen met historica en curator Linda Kaljundi de West- en Oost-Europese perspectieven op de Hanze. Hoewel de Hanze wordt beschouwd als een van de meest cruciale onderdelen van de Noord-Europese geschiedenis van de Middeleeuwen, verschilt de herinnering eraan ook van land tot land. De tentoonstelling onderzoekt de erfenis van de Hanze ook vanuit het perspectief van hedendaagse kwesties met handelsnetwerken, hiërarchieën en natuurlijke hulpbronnen.

22 tot en met 30 december 2023: Kleur de Hanze

Tijdens de laatste 9 dagen van het jaar vindt in 9 Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand. In Zwolle gaan we het Drostenhuis kleur geven.

Tot en met 31 mei 2024: Panaroma Hanze

En Panorama Hanze gaat door tot volgend voorjaar. Beleef deze interactieve experience waarbij de bezoeker door projectietechnieken een nieuw perspectief krijgt op de Hanze. Een beleving waarin op spectaculaire wijze verleden, heden en toekomst worden verbonden. Dit alles via een bijzondere routing door Academiehuis Grote Kerk naar de zolderverdieping en uiteindelijk op het dak. Kom kijken. Al meer dan 10.000 bezoekers gingen je voor!

Meer informatie?

Kijk op www.hanzejaar-zwolle.nl en www.hanzeroutes.com

Gerelateerde artikelen

Back to top button