Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn
Trending

Dure schoollaptop? Zwolle heeft een potje voor mensen met een kleine beurs

Zwolle – Arme gezinnen die een schoollaptop nodig hebben zijn in de ene gemeente veel slechter af dan de andere. Dat blijkt uit onderzoek van de electronicaketen BCC. Bijna alle gemeenten hebben potjes waar ouders met een laag inkomen gebruik van kunnen maken. Gemiddeld ligt het bedrag op zo’n vierhonderd euro voor kleine gemeenten en voor gemeenten met meer dan 75.000 inwoners is dat 370 euro. De gemeente Zwolle ondersteunt ouders via de scholierenregeling met een bedrag van maximaal 450 euro per kind.

Voorgezet onderwijs in Zwolle

Veel scholen gebruiken een laptop of tablet ter ondersteuning of zijn volledig over op digitaal onderwijs. Ook in Zwolle wordt op de meeste voortgezet onderwijs scholen (*) een laptop of iPad in de klas gebruikt. Het Meander College en het CCC vragen ouders om een iPad aan te schaffen voor hun brugklasser. Bij het TAK, Jena XL, Talentstad, CSE en het Zone College gaat het om een laptop.

Duur? Een ‘gewoon goede’ laptop hoeft dat niet te zijn. Volgens BCC heb je al een goede nieuwe ‘basic’ laptop voor school tussen de 400 en 500 euro. Maar wat voor de één wel meevalt is voor de ander een onoverkomelijk bedrag. Dus deed de keten onderzoek naar de verschillende subsidieregelingen bij gemeenten.


Bron: BCC
Laptop-subsidie: hoe worden scholieren vanuit gemeenten ondersteund bij de aanschaf van een nieuwe laptop?


Gemiddeld 370 euro subsidie

Opvallend is dat mensen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen, zo blijkt uit het onderzoek van de elektronicaketen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van € 370. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger; namelijk € 408.

Ook zijn er duidelijke verschillen tussen ‘armere’ en ‘rijkere’ gebieden: in gemeenten met een hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.

Scholierenregeling Zwolle

Zwolle, een stad met 125.000 inwoners kent begin 2018 zo’n 6.400 zogenaamde minima huishoudens. Zij moeten rondkomen van maximaal 1.800 euro bruto per maand. Bij een alleenstaande met kinderen is dat 1.300 euro. In deze minima gezinnen groeien 2.100 kinderen op. Om er voor te zorgen dat ook deze ouders een laptop voor hun zoon of dochter kunnen kopen kent de gemeente Zwolle de Scholierenregeling. Ouders met een inkomen tot maximaal 130% van de bijstandsnorm kunnen voor kun kinderen op het voorgezet onderwijs de regeling aanvragen. Het gaat om een bedrag van 375 euro. Voor het eerste jaar, de brugklas, is het zelfs 450 euro. Ook voor het MBO kan de regeling worden aangevraagd. De student mag dan niet ouder zijn dan zeventien jaar. De regeling is niet alleen voor laptops maar voor allerlei schoolkosten zoals een dure rekenmachine of misschien wel een fiets om voor het eerst naar de brugklas te gaan.

In 2017 hebben 682 kinderen gebruik gemaakt van de scholierenregeling van de gemeente Zwolle, afkomstig uit 507 afzonderlijke gezinnen.

Scholierenregeling aanvragen
Bron: BCC
Laptop-subsidie: hoe worden scholieren vanuit gemeenten ondersteund bij de aanschaf van een nieuwe laptop?
  • Van der Capellen Scholengemeenschap, Gymnasium Celeanum, Onderwijsroute 10-14 waren niet bereikbaar. De speciaal onderwijsscholen de Ambelt en de Twijn vragen niet aan ouders om een laptop of iPad aan te schaffen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button